Бизнесът сигнализира прокуратурата за злоупотреби в енергетиката

Четирите национално представителни работодателски организации внесоха в Прокуратурата на РБ сигнали за нередности в енергетиката и се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров

Бизнесът внесе в прокуратурата сигнали за нередности в енергетиката. Ръководителите на четирите национално представени работодателски организации – Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), информираха главния прокурор Сотир Цацаров за злоупотреби в системата.

Първоначалните намерения на индустриалците бяха на 30 септември да организират национален протест срещу цената на тока, но в последствие решиха да го отложат.

Основните искания на работодателите са възстановяване от 1 ноември на цените на тока за индустрията на нивата отпреди 1 август 2015-а, международен одит в енергетиката и мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването от ВЕИ източници по преференциални цени на ел. енергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври тази година.

На излизане от срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че работодателите са срещнали разбиране от страна на главния прокурор. Той разясни, че единият от сигналите е свързан с редица злоупотреби и нередности около договорите с "американските ТЕЦ-ове". Домусчиев намекна, че през тези години държавата е ощетявана многократно, като сега сумата достига до330 млн. лева на година.

По думите на председателя на КРИБ изборът на инвеститорите за американските ТЕЦ-ове е станал при непрозрачни обстоятелства и процедури, като в този процес са участвали и офшорни компании с неизвестна собственост на капитала. В същото време "АЕС Гълъбово" е получила своята лицензия преди изграждането на самия обект и без доказателства, че компанията разполага с осигурено финансиране, което по думите у е нарушение. Затова работодателите те ще настояват договорите с въпросните ТЕЦ-ове да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар.

Домусчиев разкри още, че останалите два сигнала са свързани с многобройните нарушения на законодателството по отношение на дългосрочните договори за изкупуването на тока от ВЕИ централите, както и нарушения в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Очаква се бизнесът да разговаря с главния прокурор отново на 10 ноември, като Сотир Цацаров е обещал да говори повече.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст