Правителството отпусна 500 000 лв. на ДАНС, ще следят и пътуващите по въздух

данс

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност“. Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията. Останалата част от ресурса отива за дейности по овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни.

Предвижда се средствата за изпълнението на постановлението да бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2015 г.

В Държавната агенция „Национална сигурност” ще бъде създадено национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Данните се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за ДАНС, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДАНС се създава нова глава – шеста „а”, в която са регламентирани редът за осъществяване на дейността по получаване и обработване на резервационните данни от националното звено и статутът на неговия ръководител. Въведени са административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на задълженията за предоставяне на резервационни данни.

Със законопроекта се въвеждат изискванията на Директива 2004/82/ЕО относно задълженията на превозвачите да съобщават данни за пътниците.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст