Еврозоната планира национални кредитни линии

валдис Домбровскис

Държавите от блока на еврото вероятно ще бъдат приканени да открият вътрешни кредитни линии за поддръжка на Единния фонд за преструктуриране (Single Resolution Fund) на банките от общността. Той трябва да заработи на 1 януари като част от проекта за банков съюз и като допълнителна предпазна мярка срещу финансови кризи, твърдят официални лица от еврозоната. Идеята на фонда SRF е кредиторите да поемат по-голямата част от разходите за оздравяване или за ликвидиране на дадена голяма финансова компания, когато е докарана до фалит. За целта банките трябва да внесат в него 55 млрд. евро. Но докато това стане, ще е необходима краткосрочна финансова подкрепа от друг източник. На съвещанието си през август в Люксембург финансовите министри от региона са започнали да обсъждат решение на въпроса. Най-вероятният метод за мостово финансиране на SRF са националните кредитни линии.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят отново казуса през следващата седмица в Люксембург, включително и какъв вид ограничения трябва да съпътстват бюджетните линии. Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, в чиито правомощия влизат и проблемите на еврото, коментира на 28 септември в интервю в Брюксел, че решение по въпроса трябва да има до края на годината. 

Засега дългосрочната възможност за финансова подкрепа на SRF остава Европейският механизъм за стабилност (ESM). Някои страни членки на еврозоната подкрепиха през септември по-бързото му въвеждане в тази роля. Германия и други държави кредитори от блока обаче продължават да се противопоставят на тази опция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред репортери в Люксембург на 12 септември, че не трябва да се говори за кредитни линии и че вноските в SRF трябва да започнат преди решението за мостово финансиране. 

Европейските лидери се договориха да създадат банков съюз, за да разкъсат връзката между застрашените от фалит банки и борещите се с икономически проблеми държави. В момента Европейската централна банка упражнява надзор върху най-големите кредитни институции в еврозоната, а от началото на 2016-а за колабиралите банки ще се грижи Единният механизъм за преструктуриране – нова агенция, която ще управлява SRF. Официални представители на банковия бранш от общността смятат, че европейските лидери трябва бързо да вземат решение за мостово финансиране, за да спечелят доверието на финансовите пазари и да ги убедят, че фондът ще работи стабилно при необходимост. Той обаче е основан на споразумение между членуващите в него страни, а в съответствие с правната рамка на Европейския съюз. Затова Брюксел не е внесъл собствено предложение за мостовото финансиране, подчертава Домбровскис. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст