ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йелън хвърля прах за лихвите

ЕЦБ

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Пазарът остана под пара, но тя стигна само до свирката. Фундаментът дава ясен сигнал за възможността ерата на ниските лихви да продължи, но някои пазарни фактори и участници говорят друго. Повечето от тях предвиждат, на базата фундаменталните фактори, движещи световните пазари, че Фед ще вдигне основната лихва едва през пролетта на следващата година. Председателката на американската централна банка Джанет Йелън обаче продължава да разправя, че това ще стане до края на сегашната година. Едно си баба знае, едно си бае. Да, състоянието на щатската икономика може и да подсказва наличие на устойчиво възстановяване. Но състоянието на другите водещи икономики не е цветущо. А всички сме в една лодка. Икономиките на страните са взаимносвързани, при това в много сложни взаимоотношения, които не позволяват достигнатият баланс за нормалния ход на световната икономика като цяло да се наруши драстично, без да пострадат всички.

Темпът на растеж на индустриалното производство в Китай продължава да губи тяга и цените продължават да падат. Вносът и износът са с отрицателни темпове за тази година. Най-големият потребител на природни ресурси има все по-малка нужда от суровини и материали, вследствие на което цената им на годишна база е спаднала драстично и оказва пагубно въздействие върху всички останали страни.

Това е причината инфлацията в еврозоната практически да е на кота нула въпреки огромните парични ресурси, които ЕЦБ налива в банковата система. Дефлацията вече чука на вратата, за ужас на всички страни от Стария континент. С една дума, лихвите ще се вдигат, но май… на кукуво лято.

Казаното дотук обяснява защо цените на държавните ценни книжа се катерят нагоре, бутайки доходността им надолу, точно според дългосрочните очаквания на повечето дилъри. В рамките на последния месец цената на щатските 10-годишни книжа се повиши с 1 долар, а доходността им се понижи с 10 базисни пункта – до 2.05 процента. С 1.4 евро пък се повиши стойността на германските книжа за същия период от време, като доходността им се срина с 15 базисни пункта – до 0.57% на годишна база.

Няма как къщата на съседа да гори и да не подпали и околните. Ето защо доходността на книжата на Чехия, Полша, на прибалтийските републики, на Русия, Румъния и дори на Гърция също се "потопи".

Този път и нашите еврооблигационни емисии, търгувани на международните финансови пазари, не направиха изключение. Доходността на най-дългосрочната ни емисия с падеж през март 2035 г. се понижи с малко, но от сърце – само с 4 базисни пункта и в момента се търгува при 3.96% годишна доходност. Точно 15 базисни точки от годишната си възвръщаемост загуби емисията ни с падеж през март 2027 и сделките с нея вече се договарят при 3.15% годишна доходност. Със същата стъпки се понижи доходността и на еврооблигационната ни емисия с падеж септември 2024 година. През последните дни сделките с нея се договаряха на нивата от 2.8% на годишна база. Доходността на книжата ни с падеж март 2022 г. се понижи до 2.18% годишно през последния месец, отстъпвайки с 10 базисни точки. С толкова се понижи популярността и на най-краткосрочната ни емисия, тази с падеж юли 2017 година. Новото и атрактивно ниво е едва 0.4% на годишна база.

Министерството на финансите се похвали с увеличена събираемост на данъци и осигуровки в държавната хазна, които до момента възлизат на 1.6 млрд. лева. В резултат на което се очаква излишъкът по бюджетната рамка до края на септември да възлезе на 627 млн. лева. Това са и основните причини, поради които нито една от постъпилите поръчки за участие в насрочения за 28 септември аукцион не бяха одобрени. Нека да припомня, че поради същата причина беше наложена „лятна ваканция“ за продажбата на ДЦК, която трая цели три месеца.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст