Народът бичи сигнали за подкуп, но всуе

подкуп

Делата за подкуп се провалят, защото държавната администрация трудно разпознава корупционните рискове сред чиновниците, а контролните й органи са безхаберни. Това е изводът от съвместния проект на прокуратурата с неправителствената организация "Програма за развитие на съдебната система", озаглавен "Гражданско наблюдение върху ефективността на прокуратурата да разследва корупционни престъпления". По време на работата по проекта е установено, че граждани масово подават сигнали, но постфактум – чак след като парите са дадени. Това е основната пречка за доказване на престъплението, сочат експертите. 
Проучването е извършено на базата на приключени дела за корупция, намиращи се в апелативните прокуратури. Анализирани са разследвания, завършени през 2012-2013 г., които не са стигнали до съда. Целта на анализа е да се изследват причините за провала им. Проучени са общо 134 дела и преписки за корупция. Изводът от тях е, че гражданите са най-активни и пращат най-много сигнали. Те са адресирани предимно до главния прокурор или до касационната прокуратура, което според анализаторите е знак за липса на доверие към полицията и към районните прокурори. Най-често проблем при разследванията на сигналите е, че авторите им не са лично засегнати, а предават информация, която са чули за свои познати, или пък предполагат, че се е случило. Масово подателите на сигнали не разбират, че прокурорът е длъжен да провери всички факти, а не директно да обвинява обекта на сигнала. В тези информации обикновено няма и никакви доказателства за корупционна дейност.  

Проучването е установило и слабости, допускани от самите прокуратури – лошо взаимодействие помежду им, липса на подробно описани мотиви, необяснима практика защо при недоказаност на подкупа разследването не се е водело по друго престъпление, неинформиране на пострадалите, липса на служебен контрол върху крайните актове на прокурорите, противоречива практика при маловажните случаи на подкуп.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст