Смяна на “нашите момчета” в спецпрокуратурата

Андрей Андреев

Специализираната прокуратура се сдоби с нов шеф след уволнението на досегашния й административен ръководител Светлозар Костов. За изпълняващ функциите Висшият съдебен съвет назначи заместника му Андрей Андреев. Седмица по-рано съветът освободи Костов дисциплинарно, като срещу него има още три висящи производства. Свалянето му от поста е за нарушения на Етичния кодекс на магистратите, като инициативата за гонката е на главния прокурор Сотир Цацаров. Дисциплинарният състав по случая опита да смекчи санкцията, предлагайки тя да е "забележка", но мнозинството в съвета наложи по-тежкото наказание.

Атаката срещу Светлозар Костов беше предприета още през пролетта на миналата година, когато цели 11 членове на ВСС поискаха наказанието му за три нарушения – на случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване на престижа на съдебната власт с медийни изяви. Облаците се сгъстиха обаче през 2013 г., след като Костов загуби тежко битката за поста шеф на горноинстанционната Апелативната специализирана прокуратура срещу Даниела Попова. Той изля гнева си пред медиите, оплаквайки се от смяната на политическата конюнктура и впрегнати срещу него лобита и интереси. Упреците му към неговите колеги, че не се справят с финансовите и данъчни дела заради неопитност, ги накараха да напишат опровержение до ВСС.

После се оказа, че Костов започнал "вътрешно разследване", за да установи авторите на писмото. Заканите му, че ще рови в компютрите, за да научи кои са те, дадоха повод за второ оплакване от методите му, описани пред съвета като психологически натиск и лов на вещици. Недоволните спецпрокурори заплашиха, че ако ВСС не предприеме мерки, тогава ще подадат молби за преместване, тъй като микроклиматът бил нетърпим. В резултат ВСС възложи на инспектората да извърши проверка, в хода на която бяха открити нарушения и беше образувано първото дисциплинарно производство срещу Костов. Другите две са пак по предложение на главния прокурор – за нарушение на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане, липса на контрол по спазване на сроковете, неправомерни действия за отлагане изпълнението на влязлата в сила присъда срещу Росен Петров – Животното.

Последната драма със Светлозар Костов се случи по делото "Октопод" – единственото, което води пряко в последните години. В средата на септември при рестартирането му в спецпрокуратурата Костов определи сам себе си за наблюдаващ прокурор, след като беше такъв по него като обвинител в Софийската градска прокуратура. Седмица по-късно обаче той си направи отвод, мотивирайки се с оказван по делото натиск от страна на разследвания за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси прокурор Димитър Захариев. Според Костов той обработвал свидетеля и частен обвинител Георги Цветанов в полза на подсъдимите. "Аз свързвам тези събития с делото "Октопод", подчерта отново Светлозар Костов, признавайки, че не се чувства вече безпристрастен.

Отношенията между Костов и Андреев са също превратни. Кариерата на Андреев започва в Столичната следствена служба, а през април 2006 г. ВСС го назначава в Софийската районна прокуратура. Само няколко месеца по-късно през октомври същата година е ”повишен” чрез командироване. Първоначално работи в отдел „Икономически престъпления”, а през 2008 г. е преместен в отдел "Противодействие на престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз". И въпреки провала по няколко знакови дела, сред които и "САПАРД", преминава в спецпрокуратурата още със създаването й.

В края на 2012 г. ВСС отказва да повиши Андреев за заместник на Светлозар Костов по негово предложение. По време на обсъждането Галя Георгиева заяви единствена в прав текст, че "не може Андреев да проваля делата, а ние да го правим заместник-шеф". После се оказа обаче, че може, и той стана заместник на Костов. Отношенията им обаче се влошиха бързо, след като стана ясно, че шефът изпада в немилост, а заместникът му има здрав гръб. В средата на миналата година Костов предложи Андреев за освобождаване с мотива, че е "прокурорът с най-много върнати дела и не разкрива в пълна степен безупречно морално поведение".

Цацаров се застъпи обаче твърдо за Андреев с довода, че на него можело да се разчита "да свърши определена работа". А ако Костов имал съмнение в моралните му качества, трябвало да реагира по-рано и да подкрепи твърденията си с факти. Оказа се, че има и писмо в подкрепа на Андреев от негови колеги и служители на спецпрокуратурата, което главният прокурор противопостави на тезата на Костов, че му готвят "организиран опит за преврат". После стана ясно, че повишението на Андрей Андреев е гарнирано с награда – командировка в САЩ за обмяна на опит. До ден днешен резултати от обучението няма, а неведомите схеми, по които провалили се магистрати летят в кариерата, процъфтяват редом с липсата на правосъдие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст