Започна процесът срещу Владимира Янева

Владимира Янева

Делото срещу бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева изглежда ще започне без проблем. Въпреки че и то е засекретено, препис от обвинителния акт по него явно й е връчен по всички правила на НПК.

Да припомним, че през май тази година Владимира Янева беше привлечена като обвиняема за престъпление по служба по чл.248в от Наказателния кодекс, свързано с издаването на разрешения за прилагане на СРС. Според обвинението в периода от 12 септември 2013 до 25 март 2014 г. като съдия и председател на СГС Янева на два пъти е разрешавала използване на СРС в нарушение на закона. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система на МВР, за която изобщо не е предвидено да бъде обект на подслушване, проследяване и прочие "секретни" способи. Освен това издадените разрешения са обхващали период от време, далеч над лимита, посочен в закона.

В момента към Янева е приложена мярка за неотклонение "подписка". След като гръмна скандалът "Червей" за незаконните СРС-та, тя напусна председателския пост в СГС, а впоследствие бе отстранена и като съдия. В най-лошия за нея случай – ако бъде призната за виновна, я заплашват между 1 и 5 години затвор. С оглед на чистото й съдебно минало надали ще изтърпи присъдата ефективно. Добавката е глоба до 5000 лева.

Заедно с Янева пред съда застава и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той пък е обвиняем за това, че по същото време е съставил в кръга на службата си общо шест официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства – с цел те да бъдат използвани пред Янева за издаването на разрешителните за прилагане на СРС.

Във вторник (29 септември), в СГС бе насрочено предварителното изслушване по делото срещу Янева и Костадинов. Законът им дава право да поискат съкратено съдебно следствие, а ако признаят вината си и се откажат от изслушване на близо 50-те свидетели и експерти по делото, ще могат да разчитат на по-снизходителна присъда. Оказа се обаче, че съкратено производство не е поискано. Което значи, че защитата ще се бори за оправдателни присъди.

Не мина и поисканият от прокуратурата отвод на съдията-докладчик по делото Иван Коев. Не е зле да припомним, че когато през лятото прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Янева в СГС, там последва лавина от самоотводи от нейни колежки. Докато Коев все пак се нави да поеме "горещия картоф". Точно това обаче явно се е видяло подозрително на прокуратурата, която поиска и неговото отвеждане. С единствения мотив, че понеже той е работил в СГС по едно и също време с Янева, би могъл да има нормални и дори приятелски отношения с нея.

Обвинението обаче удари на камък: Коев отказа да си направи отвод и декларира, "че не се чувства настроен срещу подсъдимата Янева в качеството й на председател на СГС заради едни или други нейни действия, нито пък проявява симпатия към подсъдимата в по-голяма степен, отколкото към всеки друг от колегите си".

Така картите са вече на масата: делото започва на 20 октомври.

Впрочем, остана да се види само още една подробност: дали делото ще се разглежда при закрити врата заради "секретността" на обвинението, както поискаха прокурорите. Въпреки че този въпрос изглежда вече решен с Тълкувателно решение номер 3 от 2014 г. на Общото събрание на наказателната колегия на ВКС. Според него, дори и по делото все пак да е останало нещо секретно, то тогава "съдът следва да проведе при закрити врата само отделни процесуални действия, свързани с приобщаване на информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се във веществени доказателствени средства, придобити чрез специални разузнавателни средства". Така хем ще се опазят интересите на националната сигурност, хем няма да бъдат засегнати фундаментални права, сред които безспорно са публичността на процеса и правото на информация.  А тълкувателните решения са задължителни за всички съдилища…
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст