ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валутните манипулации – “златна мина” за инвеститорите

Лондонското Сити

Щатските регулатори наложиха през май 2015-а рекордно наказание от 5.6 млрд. щ. долара на шест банки заради манипулиране на валутните пазари, чиито дневен оборот се оценява на 5.3 трлн. долара. Правният ефект за щатските инвеститори беше светкавичен – през август "Барклейз", "Голдмън Сакс груп", "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Роял бенк ъф Скотлънд" бяха сред други девет банки, които се съгласиха на извънсъдебно споразумение за 2 млрд. щ. долара в съдилищата в Ню Йорк с хиляди потърпевши от измамите.

Преди година няколко едри институционални инвеститори (между които пенсионната схема на град Филаделфия, управляваща 4.5 млрд. щ. долара, и пенсионната система на Бостън с авоари за 3.4 млрд. долара) нервно следяха разследването на финансовите надзорници за евентуални валутни измами. Тези инвеститори са внесли съдебни искове срещу банките, подозирайки, че са замесени в манипулациите на валутните пазари. Евентуалният успех на делата зависи пряко от откриването на достатъчно надеждни доказателства за незаконни практики. Защото от тях ще произтекат и солидни наказания. Днес тези глоби вече са факт и дори са разпределени, а инвеститорите започнаха да възстановяват загубите си, които твърдят, че са понесли.

Правната общност обаче е разделена в оценките си дали щатската сделка ще отприщи порой от други подобни искове, които най-вероятно ще бъдат внесени в Лондон – най-големия световен център за валутна търговия, и в значимите азиатски валутни "средища" като Хонконг или Сингапур. Някои юристи очакват в най-скоро време големи победи за "десетки милиарди британски паунда" и във Великобритания. Саймън Харт от правната кантора "Ар Пи Си" съобщава, че след обявяването на извънсъдебното споразумение в САЩ е получил множество запитвания от английски инвеститори, които искат да предприемат правни действия по повод на валутни измами. Харт обаче прогнозира, че правните искове на Острова, ако изобщо има такива, ще бъдат внасяни бавно, защото "английските и щатските правни процедури са различни зверове" – ако "започнете дело във Великобритания и го загубите, плащате разноските и за процеса и на ответника". Другата "спирачка" за засегнатите, обмислящи съдебни действия в Обединеното кралство, е, че Европейската комисия все още не е приключила разследването за нелоялна конкуренция при валутните манипулации. Ако Брюксел отсъди срещу банките, това би стимулирало исковете от институции на територията на Европа.

Междувременно още седем банки, между които германската "Дойче Банк", американската "Моргън Стенли" и английската "Стандард чартърд", "чакат реда си" да бъдат обвинени от пострадали инвеститори за валутни манипулации в Щатите. А според правни експерти онези, които изберат да не сключват извънсъдебни споразумения, ще поемат много висок риск. Те смятат, че нарушителите бързо ще достигнат до същия извод, защото ще бързат да ликвидират проблемите си с правосъдието. От една страна заради това им налагат огромни ограничения на ресурсите им, а от друга – ще е обидно в съдебните зали да се обсъжда какви противозаконни деяния са вършили. Очакванията на юристите са да бъдат присъдени обезщетения за доста над 2 млрд. щ. долара при бъдещите извънсъдебни споразумения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст