Начело на Виена остават социалдемократите

Михаел Хойпел

Австрийската социалдемократическа партия (SPO) е спечелила 39.5% от гласовете във столицата Виена, съобщава агенция "Ройтерс". С този резултат тя изпреварва крайнодясната Партията на свободата, която има 30.9% от гласовете. Това показват предварителните данни изготвени за телевизия ORF. След като Партията на свободата се обяви против приемането на бежанци в страната, изборите бяха доминирани от въпроса за имиграцията.

Социалдемократите успяха да запазят контрола над австрийската столица, която управляват след края на Втората световна война, въпреки доброто представяне на Партията на свободата. Кандидатът за кмет и лидер на Партията на свободата – Хайнц-Кристиян Щрахе, се очакваше да постигне най-силния резултат за партията на местни избори в последните двадесет години. Като с това успее да измести от поста социалдемократът Михаел Хойпел. Той е градоначалник на Виена от 1994 година насам.

Подкрепата за крайнодесните бе повлияна и заради разочарованието на избирателите от Народната партия (част от коалицията на канцлера Вернер Файман от 2008-а насам).

Що се отнася до мигрантите, за последния месец през австрийската столица преминаха десетки хиляди бежанци, но повечето само прекосиха страната на път за Германия.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст