Всеки може да изглежда като холивудска звезда

ванеска

Д-р Лидия Ванеска е специалист по дерматология и естетична медицина в „Хил клиник“. Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив. Специализира дерматология и венерология в УМБАЛ "Александровска" – Медицински университет. През 2009-а специализира в Клиниката по дерматология и алергология Ludwig-Maximilian-University. Усъвършенствала се в професията на международни обучения и практически семинари в Монако, Кан, Мюнхен, Берлин, Рим, Единбург в областта на естетичната медицина и клиничната дерматология. Избрана е за референтен лекар за поставяне на филъри на Teoxane за България през 2015 година. Доктор Ванеска има множество допълнителни курсове и сертификати.

Доктор Ванеска, защо избрахте медицината за свое призвание?

–    От малка зная какво искам. Като всяко малко момиченце  съм си играла с кукли, които обаче съм и разкрасявала. Така че чувството ми за медицина е вродено. Комбинацията на медицина с естетична дерматология е усет към естетика и талант да „рисуваш“, който винаги съм притежавала. Когато трябваше да си избера специалност след университета, идеята бе да се насоча към пластичната хирургия, но предпочетох комбинацията от естетика и дерматология, защото е много по-присъщо за една жена, няма тежки операции и нощни дежурства. Така имаш време изцяло да се отдадеш на професията и на семейството си.

Завършили сте у нас, но сте специализирали в Мюнхен. Можете ли да сравните медицинското образование в България и Германия и защо не останахте да работите там, както правят хиляди млади лекари?

– Първо специализирах в София, в университетска болница „Александровска“. Обучението там е сходно с това в Мюнхен, който е „меката“ на световната дерматология. Затова продължих в клиниката на Ludwig-Maximilian-University. Когато сравних нещата, установих, че изобщо не им отстъпваме като знания и ниво на специалистите. Разликата е във финансовите средства на болниците и доколко можеш да си позволиш да използваш най-скъпите лекарства и консумативи. Имах покана да остана да работя в Германия, но реших да се завърна у нас, да завърша специализацията си и да практикувам своята професия. Това е за дерматологията, но специализацията не включва естетичната част. Тя изисква специални частни обучения по целия свят. Затова се включих в курсовете, които се провеждат два-три пъти годишно на големите медицински конгреси в Германия, Франция, Италия… Така че завърших „три в едно“, без да губя време за следващи обучения, и на 32 години станах млад специалист. Това изисква много жертви в личния живот, безсънни нощи, обикаляне. В същото време и работех в естетичната клиника, за да трупам опит.

Посещавате много международни форуми, току-що се връщате от World Experts Meeting в Барселона. Какви са последните тенденции в естетичната дерматология?

– Това бе вторият световен конгрес с основна тема „лифтинг конци“. Филъри се правят отдавна, има ги от десетина години, но конците с лифтинг ефект са нещо ново. Там отиват „тренерите“, срещат се и се организират схемите на обучения за лекарите. От миналата година досега са подобрени предимно техниките, конците за лифтинг продължават да се слагат предимно на лицето и по-рядко на тялото, предимно корем и ръце. Това е най-добрият продукт за подмладяване, често комбиниран и с някоя друга процедура, например филърите. Тенденцията е в бъдеще да се работи само с биопроцедури, които стимулират кожата сама да се регенерира. Може да се използват стволови клетки с биостимуланти, конци, важното е да няма излишни обеми. Това правим и ние в „Хил клиник“. По едно време беше модно да се правят обеми, но лекарят трябва да има чувство за естетика и да посъветва пациента да не прекалява. Много по-важно е една кожа да има добро качество, отколкото да е прекалено загладена и изпъната.

При дамите над 40 години най-често се наблюдава загуба на обем. Как го коригирате?
    
– Винаги с предварителен индивидуален план, използват се комбинации от 2-3 продукта, които са различни за отделните зони. Няма универсална схема, целта ми е всеки да запази своята индивидуалност и чертите си, като просто  освежим и стегнем лицето му.  

Как изглежда едно лице, на което е поставен филър?

–  Ако филърът не е добре поставен, се получават неестествени, нехармонични обеми. Аз държа на адекватната, деликатна корекция, възстановявам собствените обеми до обичайното ниво. Един специалист знае кога самата кожа казва „стоп“. Нещата не бива да се насилват.  

Винаги работите комплексно, когато става въпрос за антиейдж терапии. С какво комбинирате дермалните филъри?

– Дермалните филъри са кожни пълнители. Те могат да бъдат биостимулатори с колаген и с хиалуронова киселина. Но няма как да се мине без конци. Те са различни за всяка възраст и се комбинират със стягащи  лазерни процедури.

 

Кога една дама трябва да започне да се грижи за кожата си?

– Задължително в интервала между 27 и 30 години. Дотогава кремчетата вършат работа, но след това мимиката се усилва и започва бавното врязване на бръчки. Кожата започва да се изсушава и се появява пигментация, която трябва да бъде премахната в началната фаза. Може да се направи и хидратация на устните, която стои много „симпатично“ на млади жени.

Има ли възрастови ограничения за естетическите намеси и кой сезон е най-подходящ за извършването им?

– В процедурите няма сезонност, правят се, когато човек пожелае. Възрастови ограничения също няма, имам пациентки на по 70-80 години. Те се нуждаят от повече процедури с натрупване, за да се запази ефектът за по-дълго време.

Какви съвети бихте дали на нашите читателки, за да поддържат ежедневно доброто състояние на кожата си?

– На първо място, да се наспиват добре. Тогава кожата е много по-свежа. И да си слагат фотозащита сутрин, задължително фактор 50. Без значение дали е зима или лято, тя е ефективна срещу появата на капиляри и пигментации. Трябва да се ползва и подходящ продукт за кожата, независимо дали ще е хидратиращ, крем срещу пъпчици или антиейдж с хиалурон. Отрано трябва да се консултирате с дерматолог, за да не си губите времето със скъпи, но неефективни за вас козметики. Здравословната храна и спортният тонус също правят кожата хубава и чиста.

Кои са най-популярните козметични процедури сред дамите, съответно и сред мъжете?

– Мъжете в Украйна, Русия и САЩ ползват предимно филъри с хиалуронова киселина и ботокс. Това постепенно навлиза и у нас. Господата още не са готови за другите процедури, но когато се престрашат, остават много доволни и се превръщат във „вечни“ наши пациенти. Те са дисциплинирани и точни. Много от водещите световни политици са минали през подобни процедури. Корекциите им са много премерени, но аз ги разпознавам само като ги зърна на телевизионния екран. При дамите на мода са мезоконците. Жените вече не искат обеми, които стряскат, а интелигентно излъчване.

Скъпо удоволствие ли е за една жена да изглежда например като Анджелина Джоли?

– Джоли също е „направена“ с нашите филъри, нейният дерматолог ни е обучавал в Монако и ни е казвал, че е коригирал устните й с продукта, който ни бе представен. Тя има доста филъри и ботокс, но се поддържа и изглежда добре без грим. Така че скъпо удоволствие няма, работим със същите неща, каквито използват звездите от Холивуд.

Каква е Вашата рецепта за трайна красота и младост?

– Процедури отрано, по веднъж-два пъти годишно, за да се спре застаряването на кожата. И терапии за хубав тен, но без солариуми.

С какво Вие и екипът Ви в „Хил клиник“ превъзхождате конкуренцията, която е много силна в дерматологията и естетичната медицина?

– С много сериозни обучения, висококачествени продукти и правилното им позициониране. То е ключово, за да няма рискове за здравето на пациентите и резултатите да са удовлетворяващи. Например промоцията „евтини филъри“ обикновено означава некачествени, които дават странични ефекти.

Изглеждате в чудесна форма, как я поддържате?

– Когато имам време, тренирам с фитнес инструктор. Помага ми и ежедневното „тичане“ около малката ми дъщеря Сиана. Както и процедурите, компенсиращи недоспиването. Тренирала съм професионално плуване, така че и то е моя слабост.

Спортувате ли, остава ли Ви време за хобита?

– Хоби ми е да се интересувам от всички новости в професията. Отдъхвам с шопинг. Харесвам модерния ретростил, който е аристократичен, с примеси от 60-те години на XX век, но без да е „лачен“.

Кое е любимото Ви място за приятна ваканция или уикенд?

– В България има много хубави спа центрове, които  посещавам с удоволствие през зимния сезон. За лятото предпочитам морските курорти, предимно в Гърция. Иначе любимата ми страна е Италия – много вкусна храна и страхотна природа. На юг са морето и плажовете, на север е модата, навсякъде е изключително приятно.

Как избирате бижутата си?

– Обичам златото във всяка негова форма на бижу. Особено колиета и обеци.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст