Божидар Димитров: Който не харесва Ларгото, да не ходи там

Божидар Димитров - дир. НИМ

Няма унищожаване на артефакти при реставрационните действия на Ларгото в София, категоричен бе директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на БТВ. Според него възстановяването на крепостта "Сердика", където зидари "дострояват" разкритите останки, и на други 30 крепости не е бутафория. По думи на Димитров подобно "възстановяване" има само в Пернишката крепост и на патриаршеската базилика в Преслав. По-късно днес се очаква експерти да оценят как върви възстановяването, след като вчера реставрацията на Ларгото бе спряна заради несъвпадение с оригиналния облик на находките.

"Тези, които искат нещата да останат така, са като джихадистите, искат да бъде унищожено. Това, ако го оставим така, дори под стъклен покрив, ще бъде унищожено. Тя е нова тухла, обаче имитира римската", заяви Димитров. Професорът обясни, че така се правело в цял свят. "Не се унищожава древна култура, тя остава в научните публикации", допълни още историкът и обясни, че в момента останките са само 20-30 см. над земята. Планът е след реставрацията античната крепост ще се направи на туристически обект.

Директорът на Националния исторически музей коментира и даденият сигнал за неправомерна реставрация: "Гражданите бяха Манол Глишев и никому неизвестната Мария Щурова, тя фамилията й показва колко е нормална". Димитров дори си позволи да даде съвет на специалистите и гражданите, които не одобряват начина на доизграждане на археологическите находки: "Няма да минават от там и няма да гледат".

Важно е да се отбележи обаче, че въпреки яростната си защита към извършваната "реставрация", Димитров си призна, че не е отишъл на обекта, за да провери дали има ясна линия, която показва до къде е автентичния зид и къде са декоративните надстройки. "Трябва да има, не знам дали има разделителна линия. Не съм ходил, ако няма – може да се поправи", каза професорът. Все пак той подчерта, че това, което вижда е в съгласие с международните правила. Димитров обясни още, че археологът или заравя с пясък откритията, или се изработва план за възстановяване.

Димитров обясни още, че планът за реставрацията на Ларгото е одобрен от специалист на Националния институт за паметници на културата. Дострояването било нужно, защото в рамките на година температурата се променяла 27 пъти. По този повод професорът категорично заяви: "Стъклен покрив нямаше да свърши работа. Археологията не се губи".

Ако няма забавяне на действията по реставрирането, вероятно античният музей ще бъде готов през късната есен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст