Давутоглу: “Ислямска държава” или ПКК стоят зад атентатите в Анкара

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Истанбул с турския си колега Ахмед Давутоглу

Терористичните групировки "Ислямска държава" или Кюрдската работническа партия (ПКК) може би стоят зад атентата в Анкара преди дни. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу по време на срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов в Истанбул. Двамата се включиха в глобален форум за миграция.

"Властите разследват старателно случилото се по време на атентатите", разкри още турският премиер и увери, че рано или късно ще се стигне до истината, а всички виновни ще бъдат изпратени на съд. Особено важна улика са ДНК-тестовете на единия от двамата атентатори, подчерта Давутоглу, като допълни, че те могат да дадат поглед на възможните връзки на терористите.

Той изтъкна още, че от 20 юли насам терористичната организация ПКК напада цивилни граждани, полиция и военни и е причината за десетки жертви. Турският премиер бе категоричен, че страната няма да прояви търпимост към нито една терористична организация и ще реагира на тях така както би реагирала една модерна, съвременна и правова държава.

"Така както САЩ и останалите нейни приятелки държави се бореха с "Ал Кайда", така Турция е решена да се бори с всички въоръжени групи, свързани с ПКК", зарече се Давутоглу. Той подчерта още, че Турция няма да позволи конфликтът в Сирия и Ирак да се отрази на страната и тази позиция вече е изпратена на САЩ и Русия.

По отношение на опасностите заедно с бежанците в Европа да навлязат и радикални групировки премиерът Бойко Борисов напомни, че позицията на България е ясна от повече от месец, а тя е да се изградят зони за сигурност в Сирия, да се отпусне финансова помощ за Турция заради 2 млн. бежанци на нейна територия, влизането на южната ни съседка в третия пакет за сигурност и либерализация на визовия режим. Премиерът отново благодари на Давутоглу, че преди месец в Одрин той лично е разговарял с бежанците и на практика ги е спрял да тръгнат към българската граница.

От своя страна турският премиер коментира, че проблемът с увеличаващият се бежански поток е голямо изпитание за Турция, но страната трябва да отвори границите си за тях, тъй като в противен случай те могат да пострадат от конфликта в Сирия. "Ако не бяхме приели тези бежанци, нямаше да сме изпълнили човешкия си дълг и щяхме да търпи критики от целия свят", отбеляза още той. Давутоглу все пак призна, че сред тези бежанци може да влязат и хора с други цели и намерения. Затова, според него единственият начин на страната да се противопостави на тези групи от хора е да засили разузнаването. По думите му край на цялата драма може да се сложи единствено с решаването на конфликта в Сирия и връщането на сирийските бежанци в държавата им.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че на ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби може да се обменя непрекъснато информация между България и Турция и благодари за партньорството в борбата срещу контрабандата през границата.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст