САЩ искат бързо изграждане на газовата ни връзка с Гърция

газ

САЩ са изпратили в Гърция специалния си пратеник Амос Хохстейн, за да лобира за ускоряване на изграждането на интерконекторната газова връзка с България.Това съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Интерконекторът трябва да осигури на страната ни алтернатива на руския газ, като по него ще тече азербайджанско синьо гориво от Трансадриатическия газопровод. Поредното забавяне на проекта обаче е принудило американската дипломация да се мобилизира, пише гръцкото издание.

Днес Амос Хохстейн, който е специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси, ще се срещне с гръцкия си колега Панос Скурлетис, а после ще има и тристранна среща с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика, заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис. Предишният министър Лафазанис насочи политиката на Атина изцяло към изграждането на "Турски поток" и несъмнено това се е отразило на забавяне по реализация на проекта с България, коментират гръцкото издание.

Интерконекторът между България и Гърция по-късно може да бъде продължен през Румъния и Унгария до прибалтийските републики. Стартът на проекта бе отложен през май за неопределено време.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст