Еквилибристики с туристите

море

Колкото повече се оплакват от туристическия бранш, че има отлив на чужденци и спад в приходите, толкова по-внушително ги опровергава националната статистика. Ето, цяло лято знайни и незнайни експерти ни убеждаваха, че в сектора има криза – заради по-малкото и по-пестеливи туристи, както и поради понижените цени в търговските обекти и местата за настаняване. Последните данни обаче показват ръст както в броя на почиващите, така и в похарчените от тях пари. Явно, както всичко друго у нас, така и данните за туризма се преиначават и извъртат на когото както му е угодно.

През август например приходите от международен туризъм са достигнали 259.4 млн. лв., което е с 8.2% повече в сравнение с най-силния месец на миналата година. Регистриран е ръст на постъпленията както от български, така и от чуждестранни граждани – съответно с 8.7 и 6.4 процента. А само преди няколко седмици шефът на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов съобщи, без да му мигне окото, че приходите в сектора ще са с 9 на сто под тези от 2014-а. На него ли да вярваме, или на Националния статистически институт?

Същото е и с броя на туристите. Докато ни обясняваха, че има невиждан крах в посещенията, отчетите регистрираха ръст, и то с цели 9 на сто. Вярно, руснаците са с една трета по-малко, но това успешно се компенсира с повече сърби, македонци, румънци и, забележете, молдовци. При последните има нарастване с над 50% и тази страна вече е в топ 10 на изпращащите най-много туристи у нас. Иначе, общо 1.1 милиона души са почивали в България през август. От тях 41.8% са българи, две трети от които са отсядали в места за настаняване с една, две или три звезди и са реализирали средно по 3.3 нощувки. Чужденците са били 684 хил., като са предпочели предимно хотели с четири и пет звезди и са оставали средно по 5.9 дни. 

Ако си мислите, че това е само заради по-силния от очакваното август, вижте числата за юли – тогава приходите от нощувки са стигнали 247.2 млн. лв., което е с 6.5% повече на годишна база. С 9.2 на сто повече пък са били почиващите, като техният брой е надхвърлил един милион души.

Да вземем и обобщените данни на Националния статистически институт за първото полугодие, което бе обявено от туристическия бранш едва ли не за провалено. От януари до края на юни България е била посетена от общо 2 690 689 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите). Това е е с 2% повече спрямо същия период на 2014-а. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за януари-май пък е възлизала на 634.62 млн. евро, което е с 3.5 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Като се прибави и отчетеният ръст за юли и август, положението придобива съвсем приличен вид. А я си представете какви щяха да са тези числа, ако целият сектор е изваден на светло. Защото според ресорната министърка Николина Ангелкова туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50 на сто.

Излиза, че или статистиката ни заблуждава, или стряскащите прогнози са имали за цел просто да издействат нови привилегии за бранша, ползващ единствен у нас преференциален данък върху добавената стойност (9%). Този номер не се пробутва за първи път. Предишни години, когато регистрирахме двуцифрен ръст както при посетителите, така и при приходите, хотелиерите и ресторантьорите пак проплакваха, че нещата им не вървят. Пък и ако в тази работа нямаше хляб, едва ли броят на местата за настаняване с над десет легла щеше да расте постоянно. Само през юли са били въведени в експлоатация над 70 такива обекта. През август са открити още 32. За ресторантите и кафенетата статистиката не води отчети, но със сигурност и те не са станали по-малко. Точно затова не бива да ни учудва, че общата заетост на леглата в страната е между 55 и 60 процента. Най-висока е тя в хотелите с четири и пет звезди – 72%, следвани от тези с три звезди – 56%, и с една и две звезди – 38 на сто. Е, когато половината ти легла стоят празни, е напълно нормално да има и недоволни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст