Евросертификат с гарнитура

Проектът за  конституционни промени, гласуван вече на първо четене в Народното събрание, "мръдна" още малко напред с положителното становище на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия. Това съобщи пръв депутатът от БДЦ Светлин Танчев. Но текстът ще остане засекретен в Народното събрание до официалното му приемане от парламентарната Комисия за промени в конституцията – заседанието й е насрочено за 23 октомври. Според откъслечна информация в медиите Венецианската комисия е застъпила позицията за необходимост от по-сериозни промени, а наред с въвеждането на явния вот редица от правомощията на бъдещия пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъдат прехвърлени на обособените в него колегии.

Посочени били изборът на председателите на двете върховни съдилища, обучението на магистратите и други. В доклада са застъпени и отправените от Венецианската комисия препоръки при посещението на нейни представители у нас – членовете на ВСС от парламентарната квота да бъдат избирани с по-широко мнозинство – например 2/3, като средство срещу политизацията на процедурата и вота. Потвърдена е принципната препоръка съдиите, избрани от професионалната квота, да са мнозинство. Не е ясно обаче има ли конкретна идея как точно да бъде решен спорът, породен от паритета между двете квоти – професионалната и парламентарната, в прокурорската колегия. Застъпена е обаче тезата, че парламентарните квоти и на двете колегии трябва да излъчат повече юристи немагистрати – от научните среди, от адвокатурата и други правни професии. Подобно мнение сподели неотдавна и главният прокурор Сотир Цацаров.  

Конституционният дебат е в период на затишие заради кампанията за местните избори, но неизбежно ще се върне в центъра на вниманието след провеждането на вота. Точно заради него депутатите удължиха с три седмици срока за внасяне на предложения между гласуванията на първо и на второ четене. Което означава, че проектът трябва да бъде разгледан отново в пленарната зала към средата на ноември. Този дебат ще е и най-горещият, тъй като текстовете ще бъдат дебатирани и гласувани един по един, а междувременно ще има постъпили нови предложения.

Въвеждането на квалифицирано мнозинство за избор на кадровиците от парламентарната квота може да се окаже една от водещите теми. Реформаторският блок вече излъчи сигнали в тази посока, а това беше предложено първоначално и от правосъдния министър Христо Иванов.

Междувременно председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отвори нов фронт срещу проекта заради пълната му неравнопоставеност с Върховния касационен съд (ВКС) по отношение на председателстването на съдийската колегия във ВСС. Колев порица остро правилото тя да се председателства само от административния ръководител на ВКС с думите: "Председателите на ВКС и на ВАС са абсолютно равнопоставени. Затова смятам, че уредбата е абсолютно дискриминационна". И предложи въвеждане на ротационен принцип при пълна равнопоставеност между председателите на двете върховни съдилища. Това становище било изразено и на среща с представителите на Европейската комисия, които бяха у нас във връзка с мониторинговия доклад за България.

Същевременно Георги Колев остава твърдо на изразената вече от името на ВАС позиция, че предложените конституционни промени са в правомощията единствено на Велико Народно събрание. Той се обяви и срещу идеята за разделянето на ВСС с довода, че това би могло да позволи "мнозинства от немагистрати да решават кариерната съдба на съдиите, прокурорите и следователите у нас". Колев заяви, че при сегашната уредба нямало никакви изисквания към избраниците от парламентарната квота и Народното събрание можело да изпрати във ВСС "теоретично" само адвокати. И понеже колегиите в съвета ще взимат решенията си с мнозинство от присъстващите, можело да се стигне дотам при липса на част от магистратите в тях на някои от заседанията "решенията да се взимат с мнозинството на адвокатите". Според него абсурдът можел да се избегне със записването на конкретни изисквания към пратениците на парламента във ВСС.

Той настоява още при обособяване на отделни колегии назначаването на административни ръководители от всички рангове да остане в правомощията на пленума, което обаче би обезсмислило цялото упражнение. Колев поддържа категорично и запазването на тайния вот при кадровите решения. Единствената точка, по която Георги Колев изрази подкрепа за конституционния проект, е за разширяване на правомощията на съдебния инспекторат. Аргументът му не е свързан обаче толкова със засилване на контрола върху магистратите, колкото с опасността той да бъде "удвоен".  Според Колев единствено инспекторатът трябва да разполага с правомощия за т. нар.  проверка за почтеност, предлагана по отношение на съдиите и прокурорите и в закона "Кунева". 

Председателят на ВАС предложи междувременно и долен праг за внасянето на предложения между първо и второ четене на конституционния проект – минимум 60 депутати, което е 1/4 от народното представителство. Георги Колев начерта и нещо като пътна карта на конституционните промени, според която те можело да бъдат окончателно приети не по-рано от февруари 2016 година. А промените в съдебния закон щели да се случат "едва през юни-юли догодина".

 

Становището на Венецианската комисия ще бъде обявено в окончателния си вариант на 23 октомври. Това ще стане на нейна сесия, на която ще присъства правосъдният министър Христо Иванов. Той увери, че изненади не може да има, и определи ролята му като "хигиенизираща". Иванов изрази надежда авторитетът на специализирания юридически орган да заглуши "белия шум" на говорителите, превърнали в свое амплоа подлагането под съмнение на необходимостта от съдебна реформа. Конкретно правосъдният министър беше особено язвителен към съпротивата срещу въвеждането на явно гласуване във ВСС, която похабила  "чудовищна публична енергия в обсъждане на това какво престъпление е изобщо идеята да се премахва тайното гласуване във ВСС". Според Христо Иванов по тази линия са "избълвани" какви ли не неща, а премахването на тайния вот било обявено "едва ли не за атентат срещу демокрацията и срещу цивилизацията".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст