Пекин подкрепи лондонското Сити

юани в Лондон

Заявката на Лондон да се превърне в главен световен център за търговия на юани получи подкрепа дни преди посещението на китайския президент Си Дзинпин на Острова (от 19 до 23 октомври). Английската столица ще бъде "домакин" на първата офшорна продажба на дълг от Народната банка на Китай, както и на дебютната емисия на държавни облигации в юани на китайското финансово министерство зад граница и извън Хонконг. Освен това Пекин ще увеличи двойно часовете за търговия на националната валута в Шанхай, за да осигури по-надежден ориентир за стойността на юана по време на европейските търговски сесии. Запознати с материята твърдят, че удължаването на времетраенето на валутната търговия в Шанхай от 4.30 ч. следобед сега до 11.30 ч. вечерта е още една стъпка към осъществяване на плановете на китайското правителство да включи юана във валутната кошница СПТ на Международния валутен фонд.

Емитирането на ценни книжа в юани в Лондон ще помогне за утвърждаването на града като доминиращ център за търговия на китайски инструменти в Европа, докато Париж и Франкфурт се борят за дял от пазара. Извън Китай единствено Хонконг и Сингапур са по-големи центрове за транзакции в юани от Лондон.

Великобритания е имала през 2013-а най-голямото участие в световния дневен валутен оборот на стойност 5.3 трлн. щ. долара, с 41% пазарен дял, сочат последните данни на Банката за международни разплащания. Следват Щатите с 19%, Сингапур с 5.7%, Япония – с 5.6% и Хонконг с 4.1 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст