Започва харченето на петродолари

Инвазията на държавните фондове

Активите на централните банки и на държавните фондове за инвестиции ще се свият с 1.2 трлн. щ. долара (или с почти 7%) до края на годината, прогнозират експерти на "Ю Би Ес груп". Основните виновници ще са Китай и държавите износителки на петрол, включително и Русия и Саудитска Арабия. Те ще посегнат към спестяванията си заради по-слабия си растеж и по-ниските си приходи от черното злато. Общият размер на активите на централните банки и на държавните фондове е бил над 18 трлн. щ. долара към края на 2014-а, смятат експертите на "Ю Би Ес".

Спадът ще бъде повлиян от тегленията на Китай от валутните резерви на страната. Държавните фондове – от Осло, през Москва до Риад и Доха, пък се подготвят да предоставят част от натрупаните в тях спестявания по време на периодите на високи нефтени котировки, за да компенсират над 50-процентния им спад от август 2014-а насам. Точно тези страни имаха водеща роля за ръста на държавните инвестиции в САЩ и в Европа, които в момента Институтът за фондовете за държавни инвестиции (световната организация, която анализира собствениците на държавни средства) оценява на 7.3 трлн. щ. долара. Експертите на "Ю Би Ес" смятат, че вече е настъпил обрат в тенденцията за акумулиране на активи и очакват отливът на авоари от резервите на централните банки и от държавните фондове да продължи и през следващите няколко тримесечия.

Ръководството на фонда за държавни инвестиции на Норвегия обяви, че очаква да се наложи да тегли от натрупаните в него 820 млрд. щ. долара през идната година. Това ще се случи за първи път от основаването му (през 1990-а), а целта е да се върже държавният бюджет.

Централната банка на Саудитска Арабия също вече е изконсумирала 72 млрд. щ. долара от валутните си резерви. Русия пък вероятно ще похарчи 4.7 трлн. рубли (70 млрд. щ. долара) от резервния си фонд (едно от двете си държавни дружества, които се пълнят с пари от продажби на нефт) през тази и през следващата година, за да преживее първата си за последната петилетка рецесия.

Високите цени на черното злато помогнаха за умножаването на активите в държавните фондове, които са нараствали със средно по 12% годишно през петте години до 2014-а, сочат данни на TheCityUK – лобистка група за рекламиране на сектора на финансови услуги в Лондон. Пресъхването на източника за правителствени излишъци обаче ще принуди дружествата да преосмислят някои от инвестициите си. Инвестиционният фонд на Абу Даби, в който са натрупани 773 млрд. щ. долара, прави оценка на дяловете си в най-големите държавни компании с намерение да продаде част от активите, твърдят четири добре информирани източника. Инвестиционният фонд на Катар пък продаде в средата на тази седмица 10-процентния си дял в най-голямата германска строителна компания "Хохтийф" за 614 млн. щ. долара, което е третата му за последните три месеца публично оповестена "раздяла" с активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст