Платини падна в капана на Блатер

платини блатер

Корупционният мегаскандал в световната футболна асоциация ФИФА се разраства в посока, която дори и най-големите любители на конспирациите не очакваха. Харизматичният президент на УЕФА Мишел Платини, който бе абсолютен фаворит да наследи тотално дискредитирания Сеп Блатер на световния футболен трон, също бе хванат "в крачка". Оказа се, че и той е бъркал с пълни шепи "в кацата с мед". Дали "хитрата лисица" Сеп Блатер реши да повлече със себе си към дъното доскорошната си дясна ръка? Или "несменяемият" тайничко се надява, че отново ще удържи поста, след като е елиминирал от играта основния  конкурент? Засега само можем да гадаем къде е истината. Но без съмнение назряват кардинални промени на върха на световния футбол. Дано след тях играта поне малко се поизчисти от опетнените си ръководители.

Както е известно, Блатер и Платини бяха отстранени за по 90 дни от ръководните си постове във ФИФА и УЕФА, като санкцията може да бъде удължена. Същата участ сполетя и генералния секретар на световната федерация Жером Валке, а кандидатът за президент на ФИФА Чун Мон-джун "изгоря" за шест години и бе глобен със 100 000 швейцарски франка. Строгите решения на етичната комисия в световната футболна централа са светлинка в тунела на мащабната корупция. "Отлюспването" на четиримата шефове последва разкритията на швейцарската прокуратура за нерегламентирано плащане на 2 млн. швейцарски франка, преведени от Блатер и компания по сметките на Платини. Трикратният носител на "Златната топка" се опита да обясни скандалната транзакция с работата си по консултантски договор. Но коментарът му бе твърде лаконичен и "съшит с бели конци", така че май никой не му повярва. Фактите по случая са следните. Като член на Изпълкома на ФИФА в периода 1999-2002-а Платини е получавал годишна заплата от 300 000 швейц. франка. Французинът явно е бил недоволен от "скромния" си доход и едновременно се е цанил за консултант срещу 500 000 евро на година. Какво и кого е консултирал Платини, така и не стана ясно. От мъглявите му обяснения се разбра единствено, че е "работил по международния календар", а крайният резултат е бонус от общо 2 млн. франка. Това само по себе си не е незаконно, а само неморално. И то при положение, че за тази допълнителна дейност имаше подписан контракт. А "договорът" между Блатер и Платини е бил "на честна дума", без да е отразен никъде. Така че най-малкото става въпрос за укриване на данъци.

Още по-скандалното е, че преводът на парите е станал през февруари 2011-а, или цели девет години след "консултацията". Блатер и Платини обясниха необичайното отлагането с финансови проблеми в световната асоциация, породени от фалита на маркетинговата компания ISL. Тази фирма търгуваше с телевизионните права за световните шампионати, но натрупа  дълг от около 200 млн. франка и през 2001-ва бе принудена да хлопне кепенците. Само че балансите на ФИФА за периода 1999-2002-а показват чиста печалба от 115 млн. франка, от които на служителите й през 2002-ра са изплатени 42 млн. франка. Тоест този довод очевидно "не върви".

От своя страна Платини е влязъл в тежък конфликт на интереси, като се е "досетил" да си поиска изработеното броени месеци преди изборния конгрес на ФИФА. Тънка подробност е, че французинът изненадващо в последния момент отказа да се кандидатира за поста. И дори лобира пред шефовете на европейските федерации отново да гласуват за Блатер. По този начин единственият опонент на швейцареца на конгреса бе Мохамед бин Хамам, който загуби вота.

Как ще се развие футболната драматургия оттук нататък до голяма степен ще се разбере след извънредното заседание на Изпълнителния комитет на ФИФА, насрочено за 20 октомври. Но планираните за 26 февруари 2016-а избори за нов президент може би ще бъдат отложени заради ескалиращия хаос.

"Никога не съм си представял ситуация като тази. Имаме президент и генерален секретар, които са отстранени, а в същото време искаме делата на ФИФА да бъдат прозрачни и открити. Не виждам причина конгресът да се отлага, но вероятно и другата страна има своите аргументи", коментира членът на изпълкома Мишел Дхуге от Белгия. Надеждите на Платини да оглави световния футбол обаче "изстиват" с всеки изминал ден, в който той отказва да обясни смислено произхода на хонорарите си. Засега твърд поддръжник на Платини остава единствено Английската футболна асоциация, която очакваше подкрепа за домакинството на Мондиал 2030, а междувременно получи бонус от няколко финала в евротурнирите на "Уембли". Но президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах отбеляза, че "ситуацията трябва добре да се преосмисли". Което в превод значи поне временен вот на недоверие. Именно Нирсбах и вицепрезидентът на ФИФА шейх Салман настояха за свикване на извънредния изпълком, на който да се реши какво ще се прави занапред.

Ако събитията не вземат нов драстичен обрат до изтичането на наказанията на Блатер и Платини, начело на ФИФА ще бъде първият вицепрезидент на централата камерунецът Иса Хаяту. УЕФА пък ще бъде оглавена от шефа на испанската федерация Анхел Мария Вийяр. Според мнозина тези временни назначения могат и да се окажат постоянни, което значи разместване на пластовете в световния футбол. Името на Хаяту обаче също не е съвсем чисто. През ноември 2010-а в предаване на ВВС, наречено "Мръсните тайни на ФИФА", журналистът Андрю Дженингс разкри, че през 90-те години Хаяту е вземал подкупи, за да осигурява на определени компании апетитни договори за препродажба на телевизионните права на мондиалите. Замесена е била фалиралата ISL, която според открит документ е платила 100 000 фр. франка на камерунеца. Естествено Хаяту отхвърли обвиненията, като заяви, че парите са постъпили в авоарите на Африканската футболна конфедерация. Година по-късно пък британският таблоид The Sunday Times се позова на свой източник, който твърдеше, че Хаяту заедно с приятеля си от изпълкома на ФИФА Жак Анума са си разделили 1.5 млн. щ. долара, за да подкрепят кандидатурата на Катар за Мондиал 2022. Хаяту е смятан за близък до вицепрезидента на ФИФА шейх Салман, както и до кувейтския шейх Ахмад. Именно те са "скритите" претенденти за поста на Блатер. А сближаването между азиатския и африканския футбол вещае буреносни облаци за Европа. Новото мнозинство във ФИФА ще може да промени в своя полза континенталните квоти за участие в мондиалите, както и да преразпредели парите за отделните федерации.

 

Спонсорите на ФИФА правят преврат?

След дълги месеци на мълчание мастите спонсори на ФИФА най-накрая призоваха Сеп Блатер да се оттегли от поста си. От пивоварната "Анхойзер Буш" определиха оставането на швейцареца като "пречка пред необходимите промени", от "Макдоналдс" се загрижиха за "пострадалите интереси на играта", а "Кока-Кола" директно поиска оставката на Блатер и призова за кардинални реформи във ФИФА. В тази насока остро се изказаха и от "Виза". Засега от "големите седем" само "Хюндай-Киа", "Адидас" и "Газпром" все още не са се присъединили към колегите си. Въпросните фирми са налели колосалните 1.62 млрд. долара за последния четиригодишен цикъл преди и по време на Мондиал 2014. Според президента на Английската футболна асоциация Грег Дайк: "Ако хората, които плащат на ФИФА, искат промяна, те ще я получат."

Бизнес фронтът срещу Блатер логично се води от американските компании. Те са най-силно засегнати от скандала, тъй като разследването му тръгна именно от САЩ. В същото време причините, естествено, са и финансови. След телевизионните фирми, наливащи 2.5 млрд. щ. долара в авоарите на ФИФА, спонсорите са вторият най-голям източник на доходи за световната централа. Логично, те влагат парите, за да спечелят от най-голямото и гледано спортно събитие на планетата. А скандалът с Блатер заплашва сериозно да удари върху приходите им, особено на американския пазар. Особено ключова за бъдещето на Блатер е категоричната позиция на "Кока-Кола", която е неформален лидер на спонсорите. Тя работи с Блатер от 1975 г., когато швейцарецът бе назначен за финансов директор на ФИФА. Двете страни създадоха прословутата програма за глобално развитие на футбола. Тя е наречена "Проект едно" и е финансирана от "Кока-Кола". Според работилия по инициативата експерт Патрик Нейли, ФИФА се е превърнала в сегашната "машина за пари" благодарение на маркетинговите умения на "Кока-Кола". "Без "Кола" няма Блатер", заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст