В България годишно се изхвърля 670 хил. тона годна за консумация храна. Това обяви изпълнителен директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова в ефира на БНР.
Тя съобщи, че въпреки големият процент на бедност и проблемите в изхранването, да се изхвърлят добри продукти е тенденция, валидна в цял свят. Темата е особено актуална именно на днес, защото е Световният ден на прехраната. Той се отбелязва ежегодно по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.
"Съществува една необяснима за мен диспропорция. Въпреки че се произвежда огромно количество храна, една трета от която никога не се консумира, тя се унищожава, защото е свръхпроизводство", заяви Миланова. Според нея се произвеждат артикули, които никога няма да бъдат изядени.
Отбелязани бяха два противоречиви фактора. Първо над 800 мил. души по цял свят изпитват недостиг на храна и дори хронически гладуват, и второ – над 90 мил. продукти се разхищават.
Миланова обясни и че се работи по законови предложения, които да позволят даряването на храна да не се облага с данък. Тя бе категорична, че е наясно с опасенията на министъра на финансите, че ако изцяло бъдат освободени даряваните храни от ДДС, това би създало възможности за лоши практики и източване на ДДС като приход в бюджета. "По тази причина ние предлагаме два лимита. Единият е свързан с това да бъде освобождавана единствено храна, чийто срок на годност скоро ще настъпи. Нея да спасим и разпределим сред нуждаещите се хора", каза изпълнителният директор на БХБ. Миланова обясни още, че вторият лимит е свързан с това да бъде освободен само определен дял от даренията на дадена компания. "Това се отнася за 0.5% от годишния оборот на дарителя", обясни тя.