ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради ДПС “замразиха” осигурителните прагове в тютюневия сектор

Парламент Радан Кънев Йордан Цонев

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев се обяви срещу прекомерното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Именно по този въпрос утре депутатите от блока ще се съберат на извънредно заседание.  

"Оценявам като особено тревожно предвидените лобистки изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС. Проблемът ще бъде обсъден и утре на извънредно заседание на парламентарната група на Реформаторския блок, тъй като не желая въпросът да бъде спекулативно използван в предизборната кампания, настоявам за среща с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин веднага след първия тур на местните избори, но преди внасянето на бюджета на Държавното обществено осигуряване", е позицията на Кънев. 

Той уточни, че в момента е на обиколка в Северозападна България, където и досегашните прагове, водели до загуба на работни места и закриване на предприятия. 

Припомняме, че осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сфери на икономиката с изключение на компаниите, които произвеждат цигари. Две трети от хората в тютюневия сектор работят в "Булгартабак холдинг", в който акции има и депутатът от ДПС Делян Пеевски и "КТ интернешънъл".

Социалният министър Ивайло Калфин настоява минималният осигурителен доход в 37 сектора на икономиката да се увеличи с 7.5 процента. Избраният от него процент е средният, постигнат при двустранните преговори в останалите 48 дейности. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст