ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делото ”Червеи” започва да прилича на български Уотъргейт

СРС

Делото срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева по аферата "Червеи" бе разсекретено. Свидетелски показания осветлиха разработката на МВР. Подсъдим освен Янева е и Тодор Костадинов – бивш директор на "Вътрешна сигурност" в МВР. Двамата са обвинени, че са разрешили неправомерно използването СРС спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г.

Процесът започна, след като бе установено, че по времето на министър Цветлин Йовчев в МВР е имало разработка "Червеи", при която месеци наред неправомерно под контрол е бил централният полицейски регистър и данните са подавани към ДАНС.

През септември делото тръгна при закрити врата. Днес обаче председателят на съдебния състав Иван Коев реши процесът да е публичен, като се мотивира, че го изискват общественият интерес, свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани как функционират механизмите на правосъдието, предадоха БТА и БНР.  "Съдът не може да бъде обвързан и поставян в зависимост от други органи, които са поставили гриф "Секретно" или "Поверително", заяви още Коев, за да аргументира процесът да се  гледа при открити врата. Според него публичността на процеса е конституционен принцип и процесуална ценност, която гарантира справедливостта в демократичното общество.

Разсекретяването на делото решава съществен проблем – достъпа на защита на подсъдимите до копия от проведените дотук разпити. Заради грифа "Секретно" те можеха само да си водят бележки по тях. Сега обаче съдът ще им ги предостави на ксерокопие.

Коев не се съгласи с прокурора Димитър Петков, който изтъкна, че има секретни материали, свързани с националната сигурност, за които има ограничение за достъпа. Защитникът на Костадинов – адвокат Людмил Рангелов, пък коментира още преди решението на съда:  "Аз лично бих се притеснявал много, ако протича при закрити врата. Когато един процес е публичен, феърплеят е на много по-високо ниво, отколкото когато заседанията са закрити. Там биха могли да бъдат спестени определени подробности, които може да са важни за съда и за нас".

Делото продължи с разпит на свидетели. Призовани са 20 души, повечето от които работят или са работили в спецслужбите.

Бившият служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Янко Цанков разказа в съда как бил извикан от тогавашния си началник Тодор Костадинов, който му показал 3 документа и му казал да образува преписка, както и да изготви искания за СРС. Разработката нарекли "Червеи", като заимствали името от едноименния компютърен вирус "Worm".  

Цанков разказа още, че след като изготвил исканията за СРС, отишъл при Янева. Изчакал малко и получил положителна резолюция.

В документите, които Костадинов показал на Цанков, пишело, че служители на МВР изнасяли информация от системата срещу солидно заплащане. Освен това, по разпореждане на Костадинов, Цанков няколко пъти въвеждал в сградата на МВР няколко служители на ДАНС. Всеки път те носели син сак, в който не знаел какво имало. Само в един от случаите се наложило да вземат сака от кабинета на Костадинов. Агентите ползвали стая, в която имало компютър с достъп до интернет.

Въпросната информационна система съдържа информация за криминалните регистрации. Според прокуратурата Костадинов е декларирал неверни данни пред Янева. Става дума за получена информация, че служители на МВР от София, Варна, Шумен и Бургас манипулират данни в системата. А за да покрият следите си, симулират токов удар или програмна грешка.

На миналото заседание, когато делото започна, самата Владимира Янева се възползва от правото си и не се яви. Тя обаче депозира чрез защитника си молба, че иска процесът да премине по общия ред, а не при съкратено съдебно следствие.

Днес Янева отново не дойде. В залата обаче беше Костадинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст