ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кувейтско-саудитската компания осъди Летище София за 76 млн. лева

американски долари

Летище София е осъдено да плати 44 млн. долара на кувейтско-саудитска компания, която изгради новата писта, съобщи "Нова телевизия". Причината – забавяне на процедурите по отчуждаване на терените за пистата, както и неизплатени суми на изпълнителя.

Чуждата компания се обръща към Международния арбитражен съд, за да си търси парите. От своя страна Летище София също излиза с претенции. Така започва съдебната сага.

Договорът за изграждането на пистата е подписан с кувейтско-саудитската компания през 2003 г. Цената – близо 53 млн. долара без ДДС. Проблемите започват със забавянето на процедурите по отчуждаване на терените за пистата. Не са платени и част от дължимите суми на изпълнителя.

Международният арбитражен съд признава почти всички искове на кувейтско-саудитското обединение за близо 76 милиона лева. Две български съдилища пък признават решението на международния съд.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Има ли пари летището да плати 76 млн. лева? За справка годишните приходи на Летище София за миналата година са 107 млн. лева, а чистата печалба – 5 250 000 лева. Сметките показват, че за да се разплати, на летището ще са му нужни 15 години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст