ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР ще създаде предприятие, което да обслужва гражданите вместо КАТ

КАТ

Една от административните мерки, които предприемаме е създаване на предприятие, в което ще се включват услугите, които МВР предлага на гражданите. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова . Във връзка с поисканите близо 20 млн. лв. от Министерство на финансите за обезщетения на пенсионираните служители на МВР, Бъчварова обясни, че те трябва да дойдат като допълнително плащане. "Колкото повече хора напускат, толкова повече се увеличава сумата за тези обезщетения", допълни тя.

"В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична. В момента МВР е една огромна машина с един огромен двигател, който много бавно се задвижва. Това, което трябва да направим, е да има няколко малки двигатели, които да се движат по-бързо", заяви Румяна Бъчварова.

Относно административната реформа в МВР, Бъчварова уточни, че една от административните мерки е създаване на предприятие, в което ще се включват всички услуги, които министерството предлага на гражданите. "Всичко, което е към гражданите, свързано с административна услуга ще бъде отделено в предприятие, което ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли", добави тя.

"Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре", поясни министър Бъчварова. "Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре. В Грузия са го направили преди доста години, видях го по време на посещението ми там", каза ще тя.

Румяна Бъчварова допълни, че подкрепя тази идея, защото вижда как работи. "Хората са го направили и то вече работи. Ние ще го направим същото, за да може там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители. Да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура, която е на практика", посочи още вътрешният министър.

На въпрос дали това ще стане догодина, Бъчварова заяви, че доколкото зависи от нейните сили ще се направи. "Ще решим как ще го направим, но трябва да има ефект. Така е заложено и административно, и финансово МВР, че не може от раз да се решат проблемите", коментира тя.

Министър Бъчварова добави, че вече е поискано увеличение на бюджета на МВР, но трябва да се проследи дебата и съответно възможностите за това. "Аз съм политически човек и знам и единия, и другия край – потребностите и възможностите", каза още тя. "Искаме повече средства, за да можем да извършим по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено е въпрос на конкретно оперативно управление. Имаме много посоки, в които се нуждаем от допълнително финансиране и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за капиталови разходи, но е въпрос на модел", уточни Румяна Бъчварова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст