Заседават извънредно заради изтребителите на Ненчев

николай ненчев

Депутатите ще се съберат на извънредно заседание във вторник, 24 ноември, заради ремонта на изтребителите МИГ-29. По-следващата сряда – 9 декември, пък ще започнат обсъждането на второ четене на промените в конституцията, отнасящи се до съдебната реформа.

Във вторник Народното събрание ще трябва да ратифицира Споразумението между правителствата на България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МИГ-29. Военният министър Николай Ненчев подписа документа преди месец, въпреки заплахите на Русия със санкции, тъй като не била предоставяла на Полша лиценз за ремонт на двигатели на изтребители на други държави. Според заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев стандартите на ремонтите в Полша са на НАТО и са по-високи от тези в Русия.

Според междуправителственото споразумение до средата на следващата година Варшава ще ремонтира 6 наши двигателя. С тях България ще може да вдигне във въздуха 3 изтребителя. Също така страната ни трябва да получи за временно ползване от две години още два полски двигателя за МИГ-29. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

На 9 декември прословутите конституционни поправки влизат в пленарната зала на второ гласуване. Преди това, на 26 ноември, ще заседава специалната комисия за промените, съобщи шефът й Димитър Лазаров. Миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов направи совалка между всички парламентарни групи, за да подсигури необходимото мнозинство. ДПС обаче още не са дали отговор дали ще спазят ангажимента си, постигнат с „историческия компромис“. Депутатите на Местан щели да удържат на обещанието си, но само ако не се правят резки движения в посока на нови промени, най-вече свързани със съотношението на прокурорската квота във ВСС.

Освен това не е ясно и какво ще бъде поведението на парламентарната група на „Атака“, след като имунитетът на лидера Волен Сидеров беше свален, както и на неговата дясна ръка Десислав Чуколов. Двамата дори бяха арестувани за няколко часа, след което освободени под гаранция. При първото гласуване именно атакистите изненадващо се обърнаха и спасиха конституционното мнозинство.

В основния закон е записано, че измененията в конституцията трябва да бъдат подкрепени с 3/4 от гласовете на депутатите на три четения в три различни дни. Според юристи това означава, че и при второто гласуване трябва да се съберат не по-малко от 180 гласа. Нямало да стигнат 160, както се надяват от Реформаторския блок.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст