Сидеров и Чуколов остават под парична гаранция

Дело за Варна СГС Волен Сидеров Десислав Чуколов

Софийски апелативен съд (САС) потвърди наложените от Градския съд мерки за неотклонение на Волен Сидеров и Десислав Чуколов – „парична гаранция” от по 6000 лв. По този начин САС отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура против определението на Градския съд от 18 ноември, с което искането й за задържане под стража спрямо двамата депутати от "Атака" не бе уважено и те бяха пуснати срещу парична гаранция.

Прокуратурата протестира решението на СГС с мотива, че то е незаконосъобразно. Със същите аргументи на първа инстанция съдиите освободиха Сидеров и Чуколов и така те останаха в ареста само за 12, вместо за 72 часа. Сега САС потвърди тяхното становище, че такова задържане е незаконно, защото към момента на ареста им не е съществувала опасност да се укрият. Според съдебния състав няма и опасност двамата да извършат друго престъпление.

Магистратите обаче постановиха, че са събрани достатъчно доказателства, които не се разколебани, че депутатите са извършили престъпленията, за които са обвинени. Сидеров и Чуколов са с обвинения за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а само на Сидеров – и за принуда срещу студентка.

Съдът определи действията им като "неприлични, безсрамни, грубо нарушаващи обществения ред, отличаващи се с бруталност, агресивност и явно неуважение към обществото". Според съдиите обаче само тежестта на обвиненията не може да е предпоставка двамата да останат в ареста.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов се явиха лично заедно в съдебната зала с адвокатите си Явор Нотев, Константин Симеонов и Петър Петров, предаде "Фокус". Пред съда лидерът на "Атака" заяви, че арестът му е е опит да бъде отстранен политически и отбеляза, че прокуратурата цели да очерни образа му.

Прокурорът представи документи от 2011 г. и 2013 г., които поиска да бъдат използвани като доказателство, че Волен Сидеров може да извърши друго престъпление. Защитата настоя съдът да не приема представените документи с обяснението, че те нямат отношение към разглеждания казус и че не представляват такова доказателство. Адвокатите допълниха, че материалите са тенденциозни и подчертаха, че се отнасят за отдавна минал период.

След кратко оттегляне, съдът реши, че представените документи касаят предмета на производството и тепърва ще се реши доколко доказателствата ще бъдат взети под внимание. Това обаче не промени решението депутатите да останат на свобода.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст