Путин: Турция ни нанесе удар в гръб

путин

Атаката срещу руския Су-24 ще има сериозни последствия за руско-турските отношения. Това заплаши руският президент Владимир Путин Путин на пресконференция в Сочи, където посрещна  йорданския крал Абдула Втори.

"Днешната загуба е свързана с удар, който ни е нанесен в гръб от помощниците на тероризма. По друг начин аз не мога да определя това, което се случи", каза руският лидер.

Руският самолет е свален с ракета въздух-въздух от турски изтребител Ф-16. Той е паднал на сирийска територия, на 4 км от турската граница, уточни Путин и  и подчерта, че сваленият от турските ВВС боен самолет не е заплашвал Турция, а е провеждал операция срещу терористите от „Ислямска държава".

„Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения", каза той. Путин подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска държава.

Той обвини Турция, че се снабдява с петрол от завладените от терористите територии.

"Получаваме удари по нашите самолети, които се борят с тероризма. И при това ние сме подписали споразумение с американските партньори относно предупреждаване за инциденти във въздуха. Турция, както е известно, е в редицата на тези, които са обявили, че воюват с тероризма в състава на американската коалиция“, възмути се Путин.

„Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас", заключи руският президент.

Турската бойна авиация свали на границата със Сирия руски боен самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Според Кремъл обаче самолетът Су-24 със сигурност се е намирал над територията на Сирия. Противоречиви са информациите и за начина, по който е бил свален изтребителят. Според Анкара това са направили два турски самолета Ф-16, докато Москва твърди, че руският Су-24 е бил подложен на артилерийски обстрел.

Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 50-те години насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст