ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: България не е против “Северен поток” 2

бойко борисов

България няма нищо против от разширяването на "Северен поток", стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който говори пред журналисти в Брюксел. 

Преди броени дни десет държави от Източна Европа, сред които първоначално бе включено и нашето име, се обявиха срещу договора. Писмото, с което се казва, че плановете за новата тръба са против интересите на общността бе подписано от Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Днес премиерът обяви, че нашата страна не е съгласна с мнението на тези държави и отказва да се присъедини към тях.

"Ще защитавам позицията да има "Северен поток – 2" (бел. ред. – както се нарича разширението на "Северен поток") и газоразпределител в България – изгодно е за страната и никой не може да ме упрекне за това. Аз продължавам да считам, че газоразпределителят, хъбът или както искате го наричайте в България, който да събира и втечнен газ, и руски, и от нашите хранилища, е голяма реалност. То беше включено и в решенията на Европейската комисия. Аз съм да има и "Северен поток 2", да има и газоразпределител в България. Тази позиция ще защитавам, тя е изгодна за България и никой не може да ме упрекне за това”, изтъкна премиерът. 

Той изрази съгласие с останалите евролидери, които са готови да отпуснат 3 милиарда евро безвъзмездна финансова помощ на Анкара и готовност да се ускорят нейните вече десетгодишни преговори за членство в пакта и либерализация на визовия режим за турски граждани, за да може Турция да задържа на своите територии мигрантите. 

Борисов не отговори колко ще струва това на България и откъде ще се намерят пари. Той само посочи, че ще настоява парите да не са от намаляване на средствата по европейските фондове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст