ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС и Турция още умуват как да разрешат мигрантската криза

меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируем наплив както е сега, предаде Ройтерс.

"Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", посочи Меркел. 

ЕС и Турция се срещнаха, за да обсъдят мерки как няколкото милиона мигранти в Турция да останат в страната. За сметка на това Евросъюзът се ангажира да отпусне 3 милиарда евро безвъзмездна финансова помощ на Анкара и готовност да ускори нейните вече десетгодишни преговори за членство в пакта и либерализация на визовия режим за турски граждани. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за разрешаване на миграционната криза. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", посочи Юнкер, цитиран от ТАСС. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск. Президентът на ЕС добави, че днешната среща в Брюксел трябва да активизира отношенията между ЕС и Турция, която по думите му е ключов партньор на ЕС в борбата срещу тероризма и има важна роля както в сирийския въпрос, така и в ситуацията в Кипър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст