ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обвинителен акт срещу шофьор, предавал неверни сигнали за тревога с чешка мобилна карта

Гражданска защитателефон 112

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Атанас Христов, на 55 г. от гр. Пловдив, за предаване по телефон на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога – престъпление по чл. 326 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Атанас Христов е предаден на съд за това, че на 31 януари 2015 г. в гр. Пловдив предал по мобилния си телефон към „Национална система 112“, чрез картата си на абонат на чешки мобилен оператор, неверни повиквания за тревога – сигнал за поставено взривно устройство в едно от районните управление на полицията в гр. Пловдив, който се оказал неверен.

Христов работел като международен шофьор и разполагал със СИМ карти на различни чуждестранни оператори. Той имал навика често, след употреба на алкохол, да инициира телефонни повиквания с неверни сигнали, включително и на тел. 112. Така например, на 20 януари 2015 г., в присъствието на свидетел в дома си в гр. Пловдив, се обадил от чешка СИМ карта на тел. 112 и подал сигнал за разпространение на наркотици от таксиметров шофьор на една от автогарите в гр. Пловдив, който се оказал неверен.

На 31 януари 2015 г. отново използвал СИМ картата на чешки мобилен оператор и инициирал обаждане на тел. 112. Целта му била да подаде невярно повикване за тревога със съобщението: „Има заложена бомба в Първо РУП“.  На въпроса на оператора, откъде се обажда и как се казва, Христов отговорил, че е „военна тайна“, отново повторил заплахата и прекъснал разговора. Извършена е била проверка, която установила, че в районното управление на полицията няма поставено взривно устройство. Обаждането било невярно и заблуждаващо, тъй като на обвиняемия било известно, че в сградата няма поставена бомба, пише в обвинителния акт.

Обвинението се доказва от свидетелски показания, веществени доказателства, експертиза и др.

Разпитан в хода на разследването обвиняемият Атанас Христов не се е признал за виновен.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст