ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започват засилени проверки на рибата за Никулден

Никулден риба

За Никулден риба да се купува от регистрирани обекти, а не от сергии по парковете и от багажници на коли. Това призоваха от Българската агенция по безопасност на храните.

От Агенцията вече правят ударни проверки за качеството на предлаганите храни.

Шефът на дирекция „Контрол на храните" д-р Любомир Кулински каза, че проверките ще се извършат в периода между 3 и 6 декември, като ще обхванат водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти, обекти за производство и търговия на едро и дребно с храни, както и обекти от обществено хранене.

По думите му целта на проверките е да се уточни произходът на рибата, срокове на годност, температури на съхранение на местата, където рибата не е жива, както и обектите, на които тя се предлага.

Относно временните обекти за продажба на риба, които се отварят за Никулден в по-големите, Кулински уточни, че те подлежат на проверка: „На тях се издава съответното разрешително. Според условията се определя техният асортимент. Те са напълно законни обекти".

Той призовал българските потребители да купуват риба, храна от регистрирани обекти: „Сигурно ще има за Никулден хора, които ще се опитат да продават риба от багажници, в паркове, на паркинги. Това е риск, който всеки потребител носи сам за себе си и неговото семейство".

От Агенцията смятат, че е нужна работа и по нов закон за храните. Новият закон, който ще иска агенцията, ще трябва да контролира и онлайн продажбата на храни, като основното искане е едно – онлайн да могат да продават само онези хранителни търговци, които имат и реално регистрирани по законов начин търговски обекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст