ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орбан: Берлин преговаря тайно, за да вкара 500 хил. бежанци в ЕС

Виктор Орбан

Някой някъде ще обяви тази седмица, че 400-500 хиляди сирийски бежанци ще бъдат докарани директно от Турция в Европейския съюз. Такива съмнения изказа унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан изтъкна, че споразумението вече е било предложено на неотдавнашната среща на върха на ЕС в Малта, но не е било включено в подписаните през уикенда в Брюксел договори между ЕС и Турция. Причината е била, че вносителите не са успели тогава да съберат нужната подкрепа. 

"Въпросът за разселването ще е гореща тема в близко време, защото въпреки че може да се държи в полутайна, някой някъде ще обяви, че между 400 и 500 хиляди бежанци може да бъдат доведени директно от Турция в ЕС. Тази неприятна изненада все още предстои за европейците", подчерта Орбан. По думите му архитект на тези задкулисни договорки е Германия. 

"Ще бъде оказан интензивен натиск на нас и на другите страни от Вишеградската четворка" (Полша, Чехия и Словакия). Ще се твърди, че след като споразумението е сключено между някои страни, трябва не само да доведем тези хора в Европа, а и да си ги разпределим като задължение. Няма да стане лесно, защото очевидно не можем да го приемем", категоричен бе унгарският премиер. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст