ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ ще удължи с шест месеца програмата за количествени улеснения

Марио Драги

Шефът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги обяви, че Централната банка ще удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" до март 2017-а година, вместо досегашния краен срок, който бе до септември 2016-а година.

Драги обаче подчерта, че ЕЦБ няма да увеличи месечния размер на покупки на финансови активи над настоящите 60 млрд. евро, но програмата за "количествени улеснения" вече ще включва и покупки на регионални правителствени облигации, а не само на официални държавни облигации. Централната банка също така ще реинвестира приходите от програмата за допълнителни покупки на активи (ще инвестира наново средствата по изтичащите облигации).

В същото време Драги обяви и новите средносрочни икономически прогнози на ЕЦБ, според които БВП на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 1,5% вместо с 1,4%, каквато беше предишната оценка на банката, направена през септември. ЕЦБ запази без промяна прогнозата за растеж с 1,7% през 2016-а година и повиши слабо очакванията за икономическия растеж през 2017-а година до 1,9% от 1,8%.

Относно инфлацията, банката продължава да очаква анемично повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с едва 0,1% през тази година, преди инфлацията да се ускори до 1% през 2016-а (при предишна оценка през септември за повишение с 1,1%) и до 1,6% през 2017-а година (малко под предишна прогноза за повишение на инфлацията с 1,7%).

Марио Драги отново подчерта за наличието на "низходящи рискове" по отношение на перспективите пред икономическия растеж в региона с оглед на слабото представяне на развиващите се пазари, но същевременно отбеляза, че днешните наши решения подсилват импулса на икономическо възстановяване на еврозоната и укрепват неговата устойчивост на световните икономически сътресения.

"Ние сме уверени, че тези решения са подходящи за постигане на основните цели на ЕЦБ, като те бяха взети с "много голямо мнозинство", допълни той и за пореден път подчерта, че еврозоната ще бъде по-устойчива на външни шокове, ако в същото време бъдат провеждани повече структурни реформи.

Драги защити и предприетите досега мерки, посочвайки че нашите заключения са, че тези политики са ефективни и че ние ще направи повече в тази посока, тъй като тези мерки работят.

Управителният съвет на ЕЦБ ще следи отблизо развитието на инфлационните перспективи и ако бъде оправдано, ще използва всички налични финансови инструменти в своя мандат, заяви той. В тази връзка Марио Драги подчерта, че програмата за покупки на активи може отново да бъде удължена, ако няма достатъчно бързо повишение на инфлацията в еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст