Русия официално спря “Турски поток”

Александър-Новак- среща-Брюксел-газ-март2015

Русия официално обяви, че проектът за строителството на газопровода "Турски поток" е прекратен. Новината обяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

“В момента преговорите по „Турски поток“ са прекратени. Още повече, че в съответствие с постановление на правителството е спряна работата на междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество между двете страни. В рамките на това решение са прекратени и преговорите за изработването на споразумение по „Турски поток“, уточни Новак.

Той обаче не коментира съдбата на другия голям руски енергиен проект в Турция – ядрената централа в Аккую, която се изгражда от държавната корпорация "Росатом".

По-рано президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, трябва да се обърне към Москва. "Що се отнася до "Турски поток", на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение", каза Милер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст