ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дружества

Цигари

Ръст на печалбата на "Булгартабак"

Конслидираната печалба на "Булгартабак холдинг" АД е нараснала с 281% на годишна база и е 45.3 млн. лв. за деветмесечието. Резултатът се дължи най-вече на по-добрите финансови разходи и приходи. Продажбите на вътрешния пазар се увеличават и през третото тримесечие, и за цялото деветмесечие. Пазарният дял на компанията е 31%, а от началото на годината има ръст с един процентен пункт. Като цяло расте и обемът на цигарите от средния и икономичен ценови сегмент, което се дължи на намалените нива на контрабандни изделия.

През тримесечието дружеството е пуснало нови асортименти на пазарите в Босна и Херцеговина, в Албания, в Косово, в Египет, в Тайван и Япония. По-ефективно вече се натоварва и капацитетът на фабриката в Босна и Херцеговина, уточняват от компанията. Консолидираните й продажби обаче са намалели през летните месеци, докато за деветмесечието са нараснали с 1.5% на годишна база.

 

 

БДЖ продава имоти и вагони

"Българска банка за развитие" АД продава 1302 товарни вагона, собственост на "Холдинг БДЖ". Те са заложени по реда на Закона за особените залози по втория облигационен заем на дружеството. Самият холдинг подготвя търг и за други 1100 вагона, както и локомотиви за скрап. Компанията продава и 69 камиона, трактори и леки автомобили БМВ, "Ауди", "Мазда", "Форд" и ВАЗ. Обсъжда се и предлагането на имоти. Сред тях е и сградата на Транспортна полиция в София, някои от почивните станции – в Банкя, в Хисаря и в местността "Фичоза" край Варна, както и един пансион във Велико Търново.

С приходите от продажбите "Холдинг БДЖ" ще погаси част от задълженията си, които към края на септември са 502 млн. лева. През октомври БДЖ изплати част от тях. По последни данни холдингът дължи 104 млн. лв. към германската KFW, 143 млн. към облигационерите, както и 7 млн. лв. по банков кредит. Холдингът има да връща още 37 млн. лв. на Министерството на финансите по заеми от 1995 г., теглени с държавни гаранции, както и малко над 100 млн. лв. на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Като част от сделката по дълга към НКЖИ холдингът ще му прехвърли своята почивна станция в Родопите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст