ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битка на поколенията в БСП?

НДК 48 Конгрес на БСП Михаил Миков

Последният пленум на БСП даде ясна заявка за оспорвана битка за лидерския пост на 49-ия партиен конгрес, който ще се проведе през април догодина. Все повече хора от поколението между 40 и 50 години отправят остри критики към ръководството и са категорични, че е нужна коренна промяна не само за да оцелее партията, но и да си върне мястото на политическата сцена. В този контекст е и т. нар. кърваво писмо на столичната организация в "Красно село", подписано от видни социалисти, в което се настоява за нова съвременна кауза на БСП и нов устав, който да гарантира модерна система за подбор, оценка и развитие на кадрите. С други думи, настоява се за идейна и организационна реформа.

На форума прозвуча и признанието на председателя Михаил Миков, че немалка част от подкрепените и избрани за общински съветници от БСП са започнали да се колаборират с управляващите или други политически сили по места, предавайки интересите на собствената си формация и преследвайки свои лични. Някои видяха в това лош кадрови подбор, други – изместване на идейното от прагматичното и меркантилното, трети пък обвиниха ръководството в управленска немощ. Новоизбраният член на Изпълнителното бюро – кметицата на Троян Донка Михайлова, също смята, че трябва да има промени, които да засегнат всички партийни нива, като се започне от делегатския състав на конгреса и Националния съвет.

След тези констатации и критики съвсем логично идва и въпросът дали Миков може да продължи да води БСП, в правилната посока ли я води и ще има ли сили да направи реформите в нея? В медийните среди веднага плъзнаха слухове кои от изявените партийни функционери ще се опитат да спечелят лидерския пост на конгреса. Едно от имената, които се спрягат, е това на шефа на столичната организация Калоян Паргов. Той е и един от подписалите "кървавото писмо". Не е пропуснат и бившият шеф на софийските социалисти Румен Овчаров. За същото място щели да се състезават съперниците от миналия конгрес – Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова. Както и обичайният заподозрян Янаки Стоилов, а и самият Михаил Миков, разбира се. Сред претендентите поставят и евродепутата Илияна Йотова.

Меракът на столичната организация да овладее партията датира още от времето, когато Румен Овчаров й беше председател. Той се пробва навремето да превземе БСП, но изгуби битката с Георги Първанов. Затова сега ексенергийният министър смятал да направи нов опит, но не като самият се намеси, а като пусне в надпреварата по-младия Калоян Паргов. Пред "БАНКЕРЪ" Паргов, който е и общински съветник, каза, че никога не е заявявал, че ще бъде кандидат за лидерския пост и че амбициите му са в рамките на София-град. Иначе го интересувало организационното състояние на формацията, от което зависят всички структури. Но допълни: "Дали един човек ще се кандидатира, или не, казват хората на отчетно-изборни събрания чрез номинациите си за съответните позиции. Това е основата, върху която най-трезво можеш да вземеш решение." Попитан означава ли това, че ако софийската организация го предложи, той няма да се противопостави, Паргов обясни: "Трябва първо да преосмислим посоката – какво правим, накъде отиваме, как работим и чак тогава с кого правим това и кой може да го направи. Да не слагаме каруцата пред коня."

За кандидатура на Овчаров се брои и Илияна Йотова. Още преди 48-ия конгрес той настояваше жена да поеме кормилото на  партията. БСП ще направи революция, ако повери лидерския пост на дама, обясняваше тогава Овчаров. Самата Йотова малко преди най-висшия партиен форум в свое телевизионно участие заяви, че е дошло време жена да оглави социалистите. Потърсихме евродепутатката, за да я попитаме дали ще се хвърли в лидерската битка. От Брюксел тя отговори уклончиво, че това е тема за много дълъг разговор, но сега била на вълна "бежанци" и тъкмо влизала в заседание.

Столичните социалисти били раздвоени по отношение на народния представител Корнелия Нинова. Едни искали тя пак да се пробва за председател, а други били убедени, че няма да иска, тъй като веднъж вече загуби в състезанието с още 18 претенденти на предишния инфарктен конгрес. Те предпочитали да бъде пазена за президентските избори. Според самата Нинова обаче е рано да се говори на тази тема, тъй като и самият Миков още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат.

Колкото до Янаки Стоилов, когото някои причисляват към "фараоните" в червените редици, той едва ли има шанс, защото е недолюбван от структурите. Немалко от активистите смятат, че именно той е наложил левия курс на партията, който засега не дава добри резултати. Всъщност в БСП вече мислят и за президентски кандидатури и започват да се чуват мнения, че Стоилов, а защо не и Миков биха били по-подходящи за тази позиция, отколкото за партийни водачи. Именно затова не е сигурно, че сегашният председател ще се опита да повтори мандата си. Социалисти припомнят твърдението на Сергей Станишев, че юристът Миков е най-добрият вариант за кандидат-президент на БСП. На Стоилов пък, който също е правист и натрупа дълъг стаж в Народното събрание, вероятно също не му е чужда амбицията да се пробва в надпреварата за държавен глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст