ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фитч” предупреди за дългов шок

дълг

Развиващите се пазари преживяват тежки моменти. Извън политическите трусове, топящите се цени на суровините и буксуващия растеж заплаха за доверието във финансовите им системи възниква и от съвсем различна посока – набъбващия дълг на домакинства и фирми.

Съотношението на заемите на частния сектор като дял от брутния вътрешен продукт ще достигне 77% до края на тази година в седем големи развиващи се стопанства, предупреждава международната кредитна агенция "Фитч рейтингс" в анализ, публикуван на 2 декември. Тези стойности надхвърлят правителствените дългови равнища и излагат икономиките и финансовите системи на сериозни рискове от срив, предупреждават експертите.

Държавите в опасност са Бразилия, Русия, Индия, Индонезия, Южна Африка, Турция и Мексико, чиито задължения скочиха през 2015-а заради обезценяването на валутите им. А това заплашва кредитните им оценки поради няколко обстоятелства: по-слаб ръст на БВП, влошаване на бюджетните дефицити, изтощаване на валутните им резерви или по-нататъшни колебания на обменните курсове на националните им валути. Шест от седемте стопанства (без Мексико) са с рейтинг "ВВВ-" или "ВВВ" с отрицателна перспектива или "на косъм" от изпадане в категорията на високия риск. Основен източник на кредитиране в тях са местните банки. Китай е изключен от групата, за да не изкриви общата картина на данните.

Сред проучените от "Фитч" държави Бразилия е с най-висока пропорция на частните дългове към БВП – 93%, а Мексико с най-ниска – 47 процента. Бразилия е и с най-силен ръст на задълженията в периода от 2005-а до 2014-а. А БВП на страната през третото тримесечие се понижи с 1.7% след 2.1% спад през второто.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст