ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерски оставки клатят коалицията

Радан Кънев

Скандали раздират коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението на държавата. Опасни искри прехвърчат между двете основни партии в Реформаторския блок, което рязко покачва напрежението между тях. Трусове се усещат и в Патриотичния фронт.

Остри думи, макар и индиректно, си размениха председателят на "Демократи за силна България" Радан Кънев и Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите". В свое телевизионно интервю на 2 декември Вълчев съобщи, че на коалиционна сбирка миналата неделя Кънев е поискал оставката на образователния министър Тодор Танев, защото е уволнил парламентарната си секретарка, която била от квотата на ДСБ. Настояването за отстраняването на министъра станало зад гърба му, тъй като той не присъствал на заседанието. Кънев направо призовал за сваляне на политическото доверие от проф. Танев. "Довчера беше много хубав министърът, уволни един-двама и изведнъж стана лош", коментира Вълчев.

На 3 декември Радан Кънев беше принуден да се оправдава пред журналисти в парламента и да увърта за оставката на Танев. "Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в тази държава, чува се включително и на улицата, ако се налага“, каза той. А каквото е коментирано на затворено заседание на председателския съвет в коалицията било отделна тема и не е той човекът, който ще изнася подобна информация. "Проф. Вълчев леко злоупотреби с присъствието си, без да е председател“, изтъкна Кънев. Той призна, че наистина има кадри на ДСБ, които са уволнени от просветния министър, но увери, че това не би могло да е повод за политическо решение. Според съпредседателя на реформаторската парламентарна група е необходимо да се направи обща оценка в блока да остане ли на поста си Танев. Ден по-рано Кънев мимоходом спомена, че за оставки на министри е разговаряно в обединението, но до решение не се е стигнало.

Притиснат от журналистите, той призна също така, че на 28 ноември е провел разговор с премиера Бойко Борисов, който е изразил категорична позиция, че е работа на Реформаторския блок да оцени министрите си и ако има промени, те да бъдат направени от тях. С други думи, ако решат да оттеглят някого, да предложат друг за неговото място. (По неофициални твърдения освен на Танев са се обсъждали и оставките на Николай Ненчев и Христо Иванов.)

В интервюто си Даниел Вълчев остро нападна и правосъдния министър Христо Иванов. "За една година неговото министерство не е внесло нито един законопроект", обяви бившият партиен заместник на Кунева.

"Моето мнение за мястото на Христо Иванов в кабинета не зависи от мнението на премиера – заяви в отговор на нападките Радан Кънев. – Той е единственият гарант на съдебната реформа и ако той не е част от кабинета, съдебна реформа няма да има. Това означава, че и моята подкрепа за правителството би била напълно безсмислена. Позицията ми към реформата и към Христо Иванов е ясна и непоколебима.”

Ексобразователният министър не спря дотук. "Говореше се, че някой ще поеме отговорност при загуба във Варна, там кандидатът на Реформаторския блок не само загуби с много, но след загубата си напусна Реформаторския блок. Не съм видял този някой да е поел политическа отговорност", захапа Вълчев лидера на ДСБ. Той определи като "непремерени“ изявленията на Кънев за разнобой в управляващата коалиция. И буквално се подигра с него, като обясни, че не го е слушал какво говори, тъй като украсявал коледната елха заедно с жена си и сина си.

В критиките на Вълчев срещу Христо Иванов някои депутати провидяха желание да седне в стола на министъра на правосъдието и да продължи съдебната реформа така, както я разбира той, защото идеите на сегашния министър му изглеждали несериозни. Други пък предполагат, че иска да се върне в просветното ведомство, но тогава излиза, че защитата на Танев е била само за пред публиката.

На същия 3 декември трус разклати и другия партньор на ГЕРБ в управлението – Патриотичния фронт. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши с изключване от парламентарната група шефката на Комисията за медии и култура Полина Карастоянова, която е от гражданската квота на неговата формация. Той обяви, че Патриотите свалят политическото си доверие от нея, защото е лобирала за спорна поправка в Закона за акцизите и данъчните складове и единствена се е подписала под предложението. Става дума за въвеждането на акциз за производството на ракия от казани с вместимост над 500 литра. Симеонов обясни, че Патриотичният фронт ще настоява за отмяната на този текст, който предизвикал масово недоволство и е посегателство срещу един традиционен поминък и духовно обединение на българския народ, тъй като селският казан се е превърнал в българския форум. Неговото становище е, че това ще доведе до прехвърляне на казаните на други собственици и няма да се постигне желаният ефект за постъпления в бюджета. "Цели се да бъдат обслужени едрите производители на спиртни напитки, които да получат монопол", категоричен бе Симеонов.

Лидерът на другата партия от патриотичната коалиция ВМРО – Красимир Каракачанов, обаче защити Карастоянова и се обяви против изключването й от парламентарната група. Според него това е прекалено, единството на групата било по-важно. Той не прие и аргументите на Валери Симеонов, като обясни, че намаляването на разрешените обеми на казаните за варене на домашна ракия от 1000 на 500 л е логична мярка и тя цели намаляване на злоупотребите и неплащането на данъци и акцизи, от което страда държавната хазна. Каракачанов каза още, че изключването на Поли Карастоянова може да стане с гласовете на три четвърти от депутатите от Патриотичния фронт, което много усложнява нещата.

Припомняме, че един от най-ревностните защитници на въпросната промяна беше Емил Димитров  – Ревизоро, който е от квотата на ВМРО в парламентарната група на Патриотите.
 

 

АБВ пак плаши с напускане на управлението

На 2 декември АБВ намекна, че може да напусне правителството и управлението на страната. Партията на Георги Първанов е обидена на ГЕРБ, защото проявявали високомерие след местния вот и не се вслушали в многобройните й предложения, свързани с бюджета за 2016 година.
"Имам чувството, че високите резултати от изборите на мандатоносителя ГЕРБ са ги накарали да си вдигнат малко повече носа. Визирам не ръководството на ГЕРБ, а хора на ключови постове в парламентарни комисии", обяви бившият президент. Той даде на ГЕРБ ултиматум до месец да покажат готовност за диалог. В рамките на 30 дни ще има Национален съвет на АБВ, който ще реши въпроса дали формацията да остане в управлението. "Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", каза Първанов. Той припомни, че в продължение на година АБВ играе роля на социален коректив в управлението и това е дало добри резултати. "Но очевидно някой не иска да има повече в правителството социален коректив. Тези неща ни карат да се замислим за в бъдеще за ролята ни и мястото ни в коалицията", предупреди председателят на партията.

Заместник-шефът на парламентарната група Мариана Тодорова пък изброи предложенията по бюджета, които са били пренебрегнати от хората на Бойко Борисов. Първанов ги определи като прагматични за разлика от "коледните подаръци", които получили други партньори в управлението. От АБВ поискали допълнителни средства за борба с безработицата, за хората с увреждания и за сферата на сигурността, които били конкретни, но ги отхвърлили.

Цачева ще съди всеки, който я нарече партиен секретар

Председателят на парламента Цецка Цачева заплаши в четвъртък, 3 декември, че ще съди всеки, който я нарече партиен секретар. Повод за гнева й стана изказване на независимия депутат Велизар Енчев, докато се обсъждаха промени в Закона за защита на класифицираната информация.

Енчев първо обвини Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок, които са вносители на част от поправките, че пак подготвят лов на вещици. "Аз също съм бил агент и съм защитавал интересите на държавата си", заяви народният представител от трибуната. Нападнат от реформатора Атанас Атанасов за миналото си, той се защити, като набеди Цачева, че е била партиен секретар и агент на ДС.

Парламентарната шефка не издържа и отговори с емоционално слово. "Господин Енчев, правя това изявления от най-високата трибуна в държавата. Ако вие продължите с тези нападки и не извадите документи за твърденията си, има само един начин да се защитя. Никога на съм бил член на ДС. Правовият ред в България гласи, че има само един начин да се защитя от подобни клевети", заплаши Цачева. Тя обясни, че до 1989-а е работила в Градския народен съвет в Плевен, но никога не е била партиен секретар, а само редови член на БКП. После се опита да укроти развихрилите се страсти в пленарната зала по въпроса кои са "червени боклуци" и на кои бабите и дядовците "станаха комунисти след 9 септември 1944 година".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст