Митов: България ще участва в борбата срещу “Ислямска държава” според възможностите си

Парламент Даниел Митов

Министърът на външните работи Даниел Митов поясни, че България по един или друг начин ще подпомага борбата с джихадистите в Сирия.

"Никога не съм казвал, че България няма да участва в действия срещу ИДИЛ. Напротив, но понеже въпросът беше за сухопътна операция – сухопътна операция е едно, а действия срещу ИДИЛ е съвсем друго", обясни той по време на парламентарния контрол.

"България е част от коалицията срещу така наречената "Ислямска държава" повече от година – ние доставихме, както знаете, леко въоръжение и амуниции на кюрдските сили "Пешмерга" именно за борба срещу ИДИЛ. Всички усилия полагаме, за да сме ефективна част от тази коалиция според възможностите си", подчерта министърът на външните работи.

"България отказа през септември да пусне през въздушното си пространство двата руски самолета в изпълнение на международни норми, защото след проверки се е оказало, че товарът не е хуманитарна помощ, а оръжие за силите на президента на Сирия Башар Асад", каза още Митов.

"Спрямо Сирия са наложени ограничителни мерки от ЕС, с които се забранява доставката на оборудване и въоръжение, които биха могли да се използват за вътрешни репресии. Отказът е наложен по линия на крайния потребител Сирия", обясни той. По думите му отказът да бъде даден коридор на руските самолети е бил съвсем добронамерен, конструктивен и в изпълнение на международното право.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст