ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Организирана група костовистчета” води кампанията срещу Цацаров

Софийски градски съдДело Никола Филчев

Конституционните промени, с които Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии не могат да се направят без Велико народно събрание, като освен това целят назначаване на близки до Иван Костов хора в кадровия орган. Това заявява в интервю за БГНЕС бившият главен прокурор Никола Филчев. По думите му „отявлените костовисти” „ще почнат да се размножават, ще назначат нови председатели на районни, окръжни и апелативни съдилища, също и нови районни, окръжни и апелативни прокурори – всичките верни съпартийци. И така ще се стигне до председателите на Върховните съдилища и заветната цел – да бъде съборен главния прокурор Цацаров”.

Филчев подробно коментира практиката на Конституционния съд, според която ВНС се свиква при промени във формата на държавно управление, което включва и органите на съдебна власт. „Конституцията вече не може да регулира обществените отношения сама. Тя трябва да се прилага със смисъла, който й придава решението на КС”, отбелязва той.

Запитан дали все пак промените са целесъобразни, бившият обвинител №1 отговаря отрицателно. По думите му на практика съдебният съвет се премахва и се създават два нови конституционни органа – прокурорска и съдийска колегии. Никола Филчев пита и защо ВСС ще продължава да избира председатели на върховните съдилища и главен прокурор, при положение, че логиката на законопроекта предполага това да става в съответните колегии.

Той изразява мнение, че вътре в двете „камари” съдиите и прокурорите ще са по-зависими от, съответно, председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор (макар само последният по закон да е началник на всички свои подчинени – б.р.). Освен това, според Филчев, ВСС в момента е „една общност на висши съдии, прокурори, следователи, учени, адвокати и други „юристи с високи професионални и нравствени качества”, докато след разделянето това няма да бъде така.

Бившият главен прокурор напоително коментира сблъсъците си с Иван Костов по времето, когато е бил начело на държавното обвинение. „Сега нещата се повтарят. Една организирана група костовистчета води подла кампания срещу главния прокурор Цацаров. Начело е „мъжкарят” Радан Кънев. Другите „мъжаги” не искам да ги споменавам от неудобство пред публиката”, заявява Филчев.

Той атакува и правосъдния министър: „Двуличният министър Христо Иванов е обсебен от мисълта да се бори с прокуратурата и мечтае да пише лош роман за прокуратурата. По-скоро прокуратурата ще напише няколко странички за него, както подочувам. Той е не само смешен, но става вреден за държавността”.

В края на интервюто бившият главен прокурор казва и няколко добри думи за премиера Бойко Борисов: „Ясно и публично каза какво иска – бързо и ефективно правосъдие. Справедливост, която да стигне до всеки човек. Той препоръча да се усъвършенстват и процесуалните закони, които регулират наказателните и гражданските дела. Той поиска още да се засили контрола върху магистратите за спазване на закона”.

Според Филчев, с думите „И без петел ще съмне” Борисов е визирал „Организираната група на „мъжкарите”-реформатори, предвождани от Радан Кънев”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст