ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кънев и Иванов постъпиха изненадващо, но достойно

Парламент Полина Карастоянова ПФ Радан Кънев РБ Валери Симеонов ПФ

Съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че оставката на правосъдния министър Христо Иванов и решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да излезе в опозиция, са изненада. В ефира на Нова телевизия той посочи, че това са прибързани, но достойни действия, а от тях няма да има драми. 

"Драмата приключи с тези две оставки. Криза за министри няма, там няма дефицит", посочи Симеонов.

Припомняме, че Иванов и Кънев обявиха, че се оттеглят заради приетите конституционни промени предложени от АБВ, но чийто сценарист на практика бе ДПС. С редакциите обаче положението в съдебната система ще се влоши още повече. По повод промяната на поведението при гласуването на депутатите от Движението за права и свободи той заяви, че формацията е на външно управление и някой трябва да казва на депутатите й какво да правят или казват. 

Той изтъкна, че вчера ДПС са се качили на последният вагон на влака. "От 160 гласа, подкрепящи промените в Конституцията, те видяха, че ще бъдат анатемосани за това, че не са подкрепили промените. Виждайки, че нещата минават в Народното събрание, вероятно имаше телефонно обаждане от Пашата, те се появиха и дисциплинирано подкрепиха всяко едно предложение. Преди почивката те дори не бяха в залата. Влиянието на тяхната група щеше да бъде решаваща, ако те бяха решили да не подкрепят промените", коментира Валери Симеонов по адрес на партията, чийто председател е Лютви Местан. 

Симеонов посочи, че дори и някои от лидерите в Реформаторския блок като този на СДС Божидар Лукарски, който е и икономически министър, няма отношение за разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет. 

"Какво ще се промени? Утре нищо. Ясно е, че политическата воля на Народното събрание е да има сериозни промени. Няма да позволим корупцията в съдебната система да продължава. Не трябва да се втренчваме в прокурорската колегия. Няма никакво значение дали са пет на шест, или са шест на пет. Кой няма да ми гарантира, че в едната квота няма да влязат двама души на главния прокурор. Нима прокурорите са по-корумпирани, нима не им вярваме?", попита Валери Симеонов. Той изрази подозрения за купуване на съдебни състави. "Има много съдебни състави, които решават срещу финикийски знаци. Направена е първата крачка това да бъде спряно", посочи съпредседателят на Патриотичния фронт. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст