ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ченалова открехва кутията на Пандора

Ченалова

Притисната отвсякъде и нарочена като единствената "гнила ябълка" в съдебната система, уволнената съдийка от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова започна да говори. Докъде ще стигне не е ясно – може да я разубедят със сделка или да й запушат устата със заплахи. Ясно е обаче, че тя знае много и има поддръжници, които са заинтересовани то да излезе наяве. Сериалът "Яневагейт" може да e продуциран, но ако се опира на автентични факти, "успехът" му ще е още по-голям. 

Покрай визитата си тази седмица в столичното следствие, за която не разкри нищо заради следствената тайна, Ченалова обеща куп новини. И започна с делото за "Шестте "Не!!!", по което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше осъден първоначално на четири години лишаване от свобода. (След последвалата оправдателна присъда и протеста на прокуратурата делото е отново във Върховния касационен съд (ВКС).) Оказа се обаче, че в протеста си държавното обвинение е направило "пропуск" – поискало е отмяна на оправдателната присъда, без да посочи иска ли Цветанов да бъде осъден. И Ченалова даде дума, че  "когато се произнесе ВКС, аз ще ви повикам и ще ви кажа какво знам за това дело".

Тя каза, че са й известни "много интересни обстоятелства" около разглеждането му в СГС от осъдилия Цветанов съдия Тони Гетов. След обявяването на присъдата през май миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира бурно, твърдейки, че присъдата е произнесена под натиск от управляващата тогава БСП. Разкрити бяха кариерни бонуси за съпругата на Гетов – Албена, тогава заместник-посланик в Берлин. А съдията беше привикан на изслушване в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Появи се и информация за познанство между Цветанов и бащата на съдия Гетов, но той отрече да е натискан за осъдителна присъда. И се оплака на свой ред от политически натиск, но от защитата на Цветанов – конкретно от германския му адвокат Ханс Петер Ул. За всичко това Тони Гетов си плати – бе откомандирован от Софийския апелативен съд и бе върнат в районния съд в Ботевград.

Новини от Ченалова ще чакаме и за воденото от самата нея дело "Октопод". Но пак след произнасянето на ВКС. "Може би тогава ще си дадем отговор на въпроса за Алексей Петров… и на много други въпроси", вметна загадъчно Ченалова. Преди това тя направи и връзка между оплакванията на основния подсъдим Алексей Петров от нея, на враждата между него и Цветан Цветанов, както и на питането на главния прокурор Сотир Цацаров как това дело й е разпределено. Ченалова свърза още през април всички действия срещу нея именно с делото "Октопод". И подчерта, че именно то, а не делото "Белведере" е в основата на скандала "Гнили ябълки". 

Ченалова поднесе и "един любопитен факт" за делото "Червеи", по което подсъдими са Владимира Янева и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов. Тя обяви, че разпитаният миналата седмица началник на отдел "Защита на класифицираната информация" в СГС Валери Данов бил "уволнен на другия ден". От показанията на Данов стана ясно, че разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са давани почти безконтролно и не са извършвани проверки за тяхната законосъобразност. Оказа се, че Данов е освободен, понеже бил пенсионер, което не променя факта, че е "опраскан", тъй като е бил за пенсия още когато е назначен.

За капак Ченалова обяви, че може да напише "каквото знае" и да го остави "при някой нотариус", за да не ѝ се случи "нещо, преди да разкрие информацията си публично". Подобна мярка изглежда съвсем основателна и на фона на други твърдения на Ченалова. Тя потвърди пред медиите, че адвокат Мондешки ходел редовно при бившата заместничка на Янева – Богдана Желявска, а тя пък държала дълги години монопола върху разпределянето на делата в СГС. А Янева пък ходела често при градския прокурор на София Христо Динев и при Делян Пеевски в хотел "Берлин".

Междувременно Висшият съдебен съвет (ВСС) продължи да търси теле под вола на "Яневагейт" с изслушване на засегнатите. И главният прокурор Сотир Цацаров се яви пред етичната комисия на съвета, за да бъде изслушан по случая. Половинчасовата беседа протече при закрити врата и не стана ясно дали главният прокурор е чел обичайното си конско, или всичко е минало като раздумка между съмишленици.

Не изтече информация и за изслушването на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, както и на членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова. Първите двама бяха определени в записите като "оправните момчета", "които държат съвета и около тях са лобитата".

И други бяха поканени на изслушване в етичната комисия, но се яви само управляващият съдружник в адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко." Иван Тодоров. Пред медиите той заяви, че членовете на съвета го изненадали с въпросите си, питайки го дали е присъствал на разговорите, от които са записите. Тодоров увери, че това не се е случвало и гласът не е неговият. Но уважил поканата, за да защити доброто име на кантората си. Познавал Румяна Ченалова само от снимки в медиите, а в последните пет години тя била докладчик само по три от общо 109 дела на дружеството в СГС. Иван Тодоров даде и подробна справка за развитието на тези три дела. Стана ясно, че едното от тях е прекратено по инициатива на насрещната страна, а две са спечелени и потвърдени от горната инстанция.

Тодоров призна, че познава Владимира Янева, но не били близки и не ходели заедно "на почивки, вкъщи, по кафенета". Всичките им срещи били официални и в кабинета й. Преди години я консултирал по делото срещу избора й за председател на СГС, останалите срещи били за покупка на книги и годишни абонаменти за правно-информационни системи, предлагани от "Сиела" АД и от дружествата, в чийто капитал участва. Тодоров е акционер и член на борда на директорите на "Сиела", която пък притежава капитал в 15 други компании, повечето от които консорциуми. Една от тях участвала в обществена поръчка на СГС, но била класирана на второ място. В резюме Иван Тодоров увери, че всичко, което казва, е подкрепено с факти. А "отсреща виждам само думи, думи срещу факти".

На заседанието бяха поканени още трима адвокати – споменатата в един от записите бивша царска депутатка Теодора Дренска (известна с това, че не взе нито веднъж думата в парламента), прочулият се като "вратата към търговското отделение на СГС" Момчил Мондешки и адвокат Христов, чието малко име Ченалова не си спомня. Те обаче не се явиха, а Владимира Янева избягна отново срещата с медиите, изпращайки писмени отговори на предварително зададени въпроси по адвоката си Антон Станков. Той пък отказа да ги коментира, продължавайки защитната линия в насоката "не си спомня". Нещо, което Ченалова опроверга за пореден път, правейки нова податка – Милка Итова посещавала често Янева и дори "върнала" едно нейно предложение за дисциплинарно производство.

 

 

Ще – не ще, ВСС ще трябва да работи по "Яневагейт". Ще бъде поискана от прокуратурата информация за трафичните данни на мобилния телефон на Владимира Янева. Очаква се и заключението от експертизата на записите, за да бъде проверено прилагани ли са специални разузнавателни средства срещу третите лица, чиито гласове се чуват.

Членовете на съвета ще проверяват и четирите дела от частен характер, заведени по тъжби на Ченалова срещу членовете на съвета Галя Георгиева и Димитър Узунов. Опасенията са, че това би могло да провали в съда решението на ВСС за уволнението й, тъй като Георгиева и Узунов са участвали дейно в дисциплинарното производство. Оказа се, че тъжбите минали през Софийския районен съд, без те да разберат, после – през Върховния касационен съд, който изпратил едната от тях (срещу Георгиева) в Пазарджишкия районен съд. Там дори било проведено едно заседание, за което тя не била уведомена. Георгиева заподозря, че в заверата е участвал и заместник-министърът на правосъдието Петко Петков, който участвал в процеса и чрез свой процесуален представител. А последният искал настойчиво Галя Георгиева да се отведе от дисциплинарката срещу Ченалова.

Членовете на съвета признаха, че са изпаднали в нелепа ситуация именно защото не са уведомени за тези дела. Ставало въпрос за  "безпрецедентно процесуално основание" и само въз основа на него уволнението можело да бъде отменено. В крайна сметка беше решено ВСС да възложи на инспектората проверка за образуването, движението и разпределението на четирите дела. Етичната комисия пък ще проверява защо съветът не е уведомен за тях, включително и дали има нарушение на етични норми от страна на съдебните началници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст