ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И догодина ще има свръхпредлагане на петрол

петрол

Свръхпредлагането на световните петролни пазари ще остане в сила поне до края на 2016-а година, като намаляващият растеж на търсенето (потреблението) и производственият бум на ОПЕК ще запазят и в бъдеще натиска върху цените на петрола, предупреди в петък Международната енергийна агенция (IEA).

IEA, която съветва развитите държави относно енергийните политики, заяви, че петролното насищане в световен план е на път да се влоши през следващите месеци с оглед на допълнителни доставки от Иран – когато и ако бъдат премахнатите западните санкции, наложени на страната и това ще доведе до по-нататъшно повишение на складовите наличности на "черно злато".

Агенцията обаче добави, че темпът на настоящите рекордни петролни запаси ще се забави през следващата година и светът е много малко вероятно да изчерпи капацитета на съхранение. Световните пазари на петрола ще останат свръх запасени поне до края на 2016-а година, въпреки че темповете на световните запаси трябва да се намалят поне наполовина през следващата година, посочи IEA в своя редовен месечен доклад.

С оглед на допълнителния ирански петрол, който ще залее пазарите, очакваме набъбване на петролните запаси до 300 млн. барела, но опасенията за достигане до капацитетния лимит изглеждат преувеличени, каза агенцията и допълни, че това очаквано набъбване на запасите през 2016-а година ще натежи на петролните пазари.

Международната енергийна агенция посочи, че решението на ОПЕК през миналата седмица да не наложи по-нисък таван на производството сигнализира за решимостта на картела да максимизира евтиното си предлагане на петрол и по този начин да прогони по-скъпото производство на страните извън организацията независимо от цената.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст