ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напира млада смяна каналджии

каналджии

Младо и старо в момента се е захванало с прехвърляне на незаконни бежанци в страната, става ясно от последните данни на МВР. В сряда (9 декември) служители от Областната дирекция на министерството в Бургас хванаха 25 нелегално преминали границата чужденци, натъпкани в микробус "Форд Транзит" с хасковска регистрация. Бусът се е движел по пътя за Приморско. След кратко преследване полицаите го настигнали. В купето били открити 25 чужденци, представящи се за афганистанци, а от шофьора нямало и следа. Веднага започнали издирване, пътят бил блокиран. Благодарение на тези мерки бил спрян за проверка автомобил "Опел Вектра" с кърджалийска регистрация, управляван от 29-годишна жена от Димитровград. С нея пътували 22-годишно момиче от  Харманли и 20-годишният М.О. от хасковското село Шишманово. Оказало се, че опелът всъщност бил нещо като пилотна кола, а младежът е шофьорът на микробуса, който успял да се прехвърли в лекия автомобил с намерение да избяга от полицията. По-късно той си признал всичко, задържан е за 24 часа и му е повдигнато обвинение за каналджийство. Незаконните бежанци са предадени на служители от отдел "Миграция" към Областната дирекция в Бургас. Предстои настаняването им в специализиран център.

Каква ще е тяхната съдба, не е ясно. Вероятно след като попаднат в дом за временно настаняване, те ще продължат с опитите да се махнат от България. Ако обаче ги заловят по пътя им към ЕС, над тях увисва с всичка сила регламентът на т.нар. Дъблинско споразумение, според който бежанците ще ни бъдат върнати, за да си троши главата с тях българската администрация.

Според последните данни на европейската агенция за граничен контрол ФРОНТЕКС около 4 млн. от бежанците са сирийци. От тях обаче само 6 на сто са се насочили към ЕС. В Турция са около 2 млн. души, други 1.2 млн. се намират в Ливан. По данни на агенцията за първите девет месеца на 2015 г. по външните граници на ЕС са се струпали над 700 000 мигранти, предимно от Сирия, Афганистан и Еритрея.

Проблемът е, че близо 90 на сто от тях са се насочили към само три държави от съюза – Германия, Австрия и Швеция. Тези страни обаче не могат да се справят сами поради т. нар. криза на солидарността между държавите членки на съюза. Логично се стигна дотам, че в края на ноември Германия поиска спазване на правилата на Дъблинското споразумение и заплаши, че ще връща мигранти на първоприемниците им. В същото време Върховният комисариат на ООН за бежанците продължава под лупа да следи дали се изпълняват евродирективите, задължаващи страните членки на ЕС да дават възможност на мигрантите да кандидатстват за статут на бежанци.

Изправени пред риска да се удавим в бежанското море, не ни остава нищо друго, освен да се молим Богу горещо поне въпросният Дъблински регламент да бъде преразгледан. Правилата му засега всъщност не работят, защото всички в ЕС са ги "забравили" и се спасяват поединично – било с огради, било с намеса на армията срещу проникване на мигранти. Почнат ли обаче да ни връщат бежанци, наистина ще стане страшно. По тази причина нашенските евродепутати вече са обединени около тезата за ремонт на Дъблинското споразумение и настояват за това. Според Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС, този регламент е неработещ и по отношение на миграция и убежища вече не е актуален. "Споразумението няма как да работи сега, когато говорим за преразпределение на бежанци. Основната му клауза е мигрантите да остават в страната, която първа ги е приела, и да нямат право да се местят от едно място на друго. С всички тези механизми, които в момента се подготвят, тази постановка се обезсмисля. За какво Дъблинско споразумение говорим, при положение че всеки ден между 1200-1300 човека приема България? В крайна сметка по силата на временното разпределение те трябва да останат при нас", твърди Йотова.

Еврокомисията обаче не дава признаци да се е разтичала да ремонтира регламента, белким ни спасят по-бързо. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви тези дни, че сегашното законодателство на ЕС за бежанците ще бъде преразгледано едва в средата на следващата година.

На опашката от молещи се за бърза промяна на тези текстове не сме само ние. За преразглеждането им настояват също Италия, Испания, Малта и Гърция, които искат Дъблинското споразумение да разпределя броя на бежанците според броя на населението и финансовите възможности на всяка държава. Дали Еврокомисията ще чуе воплите им по-рано, никой не знае. Сигурно е обаче, че дори това да стане, с финансовите си възможности България пак ще е прецакана. Доволни ще са само тези луди-млади от Хасковско, за които нелегалното прехвърляне на бежанци е единственият начин да вземат някой и друг лев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст