ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плагиатство: Френската ”Шанел” копирала шотландска плетачка

американски долари

Френската модна къща "Шанел" призна, че е копирала за последното си дефиле мотивите на шотландска плетачка. За да отчете, че се е "вдъхновила от нея", ще я посочи като дизайнер, предаде АФП. Спорните пуловери бяха включени в дефилeто на "Шанел" в легендарното студио 5 на Фелини в Рим на 1 декември.

Два дни по-късно Мати Вентрилон, венецуелка, работеща в Шотландия на малкия о-в Феър, който е известен с плетивата си и традиционните си мотиви, публикува на сайта си снимка от мъжки черно-бял пуловер без ръкави на "Шанел". Той е абсолютно еднакъв с предлагания от френската компания за продажба в интернет.

Мати Вентрилон обясни, че през лятото двама души от "Шанел" са купили от нея няколко модела, за да ги разучат. Тя обаче не очаквала да ги копират напълно.

Модна къща "Шанел" заяви вчера, че след разговори разногласията са решени и отчитат приноса на плетачката с текста "Дизайн Мати Вентрилон". Модната къща "признава, че това положение е възникнало заради лоша връзка между екипите й и се извинява", като добавя, че "зачита традициите и майсторството на о-в Феър" и напомня, че е "изключително бдителна за зачитане на авторството, независимо дали нейното или на другите".

Мати Вентрилон пък написа на страницата си във Facebook, че от "Шанел" са й се извинили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст