ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сирийската опозиция готова за преговори с Асад

сирия опозиция

Обединителната конференция на сирийската опозиция в саудитската столица Рияд завърши с успех и бе създаден комитет, който ще преговаря с правителството на президента Башар Асад, съобщиха световните агенции. По сведения на телевизия "Ал Джазира" в комитета ще участват 32-ма души. Девет представители ще има базираната в Истанбул Национална коалиция на опозиционните и революционните сили, пет – Националният координационен комитет (вътрешната опозиция), десет – въоръжените групировки, и осем ще са независими опозиционни дейци.

Успехът на сбирката бе поставен под въпрос от ислямистката бунтовническа групировка "Ахрар аш Шам", която в четвъртък (10 декември) напусна преговорите поради несъгласие с редица основни точки от заключителната декларация. В крайна сметка обаче след консултации с домакините на форума и с катарски представители и тя подписа документа.

Комитетът за преговори ще излъчи 15 души, които в началото на януари трябва да започнат под егидата на ООН диалог със сирийския кабинет. Според някои източници, цитирани от "Ройтерс", опозицията не е поставила времеви рамки на преговорите с властите, предоставяйки решението на специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура. В приетата декларация тя заявява, че ще се договаря с режима в Дамаск за започване на преходен процес въз основа на комюникето от преговорите в Женева от 30 юни 2012 година. Същевременно изрично се подчертава, че президентът Асад "трябва да напусне поста си още в началото на преходния период".

"Урегулирането на конфликта в Сирия може да е само политическо, в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепено от международни гаранции", се отбелязва в документа, като се подчертава "необходимостта от запазване на единството на страната", която да бъде "светска плуралистична държава".

Въпросът обаче за сключването на примирие с правителствената армия, предвиждано от пътната карта за урегулиране на сирийската криза, приета във Виена на 14 ноември, остава нерешен. Според тази карта дискусиите между опозицията и властите трябва да доведат до съставяне на ново правителство, приемане на конституция и провеждане на избори в рамките на 18 месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст