ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВКС прати Данчо-Пръча за 8 години в затвора

Затвор

46-годишният Йордан Тонов – или Данчо Пръча ще лежи 8 г. в затвора. Той бе осъден като лидер на група за склоняване към проституция и за разпространение на наркотици. Според обвинението първоначално от 2002 г. до март 2007 г. Пръча е организирал и ръководил престъпната група за разпространение на дрога заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите. След това врачанинът сам е бил тартор на бандата до ареста му на 14 октомври 2008 г.

През 2011 г. Окръжният съд във Враца осъди Йордан Тонов на 10 години затвор. Осъдени бяха и четирима гангстери от групата му – Никола Николов, Венелин Кръстев, Калин Петков и Милен Цонков, които получиха между 5 и 13 години "лишаване от свобода".

Още в съдебната зала Пръча обяви, че е невинен и ще обжалва.

След като разгледа жалбите, Софийският апелативен съд намали наказанията и на петимата обвиняеми с от 1 до 2 години. Те обаче отново обжалваха пред Върховния касационен съд.

 С решение от 10 декември т. г. обаче тричленент състав на ВКС остави в сила присъдите на апелативните магистрати. Според върховните съдии не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да дадат основание за отмяна на решението на САС.

"Съставът на въззивния съд е оценил доказателствените материали съобразно изискванията на НПК, поради което ВКС не констатира пороци в доказателствената дейност, които да разколебават осъдителните изводи на постановеното въззивно решение. Не са основателни и твърденията в касационните жалби, че престъплението не е осъществено, тъй като съдът не е посочил структурата на престъпната група, начина й на функциониране и какво има предвид под „дилърска мрежа”", пишат в мотивите си върховните магистрати.

 По отношение на твърдението за наличие на явна несправедливост на наложените наказания, съставът на ВКС пише в мотивите си:  „Поради бланкетността на жалбите в тази им част и аргументирането на твърдението за явна несправедливост с общи и тривиални изрази, ВКС не е в състояние да даде конкретен отговор на всеки от подсъдимите по повод на неговото искане за намаляване на наказанието. Предвид обаче мнението му, че въззивният съд е бил прекалено снизходителен към всеки от тях, намалявайки наказанията им, то по-нататъшно намаляване няма да е адекватно на обществената опасност на престъпленията и на личността на подсъдимите".

Според върховните магистрати наказанията на Пръча и съучастниците му са отмерени към долните размери за съответните престъпления и липсва обективна основа за по-нататъшно намаляване.

 Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

В края на октомври 2012 г. Върховният административен съд потвърди отнемането на незаконно имущество на Йордан Тонов в размер на на 1 267 793 лева в полза на държавата. Сред отнетото имущество на Данчо Пръча,бяха: магазин и двуетажна къща във Враца, дворно място, над 30 поземлени имота в областта, лек автомобил марка "Ауди А6", влекач марка „Волво" и още няколко товарни автомобила, суми от продажби на автомобили и недвижими имоти, както и дружествени дялове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст