ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Радан започна кампания за президентския вот

бойко борисов

Човекът, към когото винаги съм имал много приятелско отношение – Радан Кънев, започва предизборна кампания за президентските избори. Това коментира във връзка с решението на ДСБ да излезе в опозиция пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

"Пожелавам им успех, ако това им е тактиката, но никога не трябва, ако сме истински родолюбци, да залагаме стабилността и ако щете цялата държава заради една или втора лична амбиция. Можехме да седнем и да търсим вариант за общ кандидат за президент, ако е толкова силно желанието. То не е и минало, затова аз истински се надявам и по никакъв начин не разпитвам министрите – не ги питам, защото нашата работа е да правим пътища, да правим пречиствателни станции, болници, поликлиники, да заздравим отбраната, да имаме реформи в местата, където трябва да се направят и ние ги правим. Надявам се на мъдрост. Вярно е, че веднъж като направиха анонс, няма как да се дръпнат назад ,но трябва малко спокойствие и такт", призова Борисов.

„Помните, когато отидох с Христо Иванов в парламента 180 гласа бяха подсигурени, категорично. Той стоеше и благодареше до мен. Сега, какво направиха – казаха само ние можем да кажем кое е правилно. Като казвате само вие, че е правилно, другите политически партии не го приемат. България вече никои не може да говори със думичката „аз", „единствено" и думичката „самодостатъчно", която те много обичат да си приписват. За това се надявам на разум, мъдрост, да премислят нека мине емоцията им. Във вторник да кажат, какво мислят да правят и как да го правят. Фактът, че министрите пред мен заявяват, че продължаваме и въобще не сме говорили, че видите ли от утре няма да са на работа или ще има проблем, ме кара да бъда спокоен, че това, което сме захванали, ще успеем", каза премиерът и обясни, че има договор за управление с Реформаторския блок като такъв.

„Имаме пенсионна реформа, имаме здравна реформа, имаме по основните закони на Дончев, имаме приет бюджет, имаме нисък дефицит, догодина ще стане още по-нисък, икономиката има 3% ръст, с една стабилност ще я докараме до 4-4,5%", заяви министър-председателят, като допълни, че всяка една сфера е получила повече и е по-добре, отколкото когато и да е било.

„В правосъдната реформа, много е важно да се знае, че когато правихме правителството с тях не сме говорили никога за квоти. Търсихме за всеки пост възможно най-подходящия човек, за да може да се случи възможно най-бързо. Правосъдната система е нещо консервативно, и трудно може да се случи с резки движения, може да бъде изведнъж реформирано. Стъпките, които предприехме с промяната на Конституцията и се надяваме в сряда да бъдат потвърдени, са доста важни. Спомняте си преди една година, когато се говореше, че ще се раздели ВСС, почти никой не вярваше, че ще успеем да го разделим, че съдии ще избират съдии, че прокурори ще избират прокурори, че главният прокурор ще се отчита в парламента, че изборът ще става от две трети от депутатите на парламента. Сиреч трябва действително да се търси максимален консенсус", заяви Бойко Борисов.

За прокурорската квота , която е ябълката на раздора, премиерът обясни: „Дали е шест на пет или пет на шест, ако приемем, че тяхното е правилно, те искат политическите партии да контролират прокурора, което влиза в колизия с основния закон, че е независима съдебната система. Щях да се съглася с това и първия път се съгласих, но когато вече това прерасна да сложим още един прокурор, който обаче да е абсолютно независим от никого. Да, де, но ще го сложим ние и реформаторите, трябва ли образно казано, половината партии в България да имаме един прокурор, другата половина да имаме друг прокурор. И заместник-главен прокурор, но абсолютно независим от никого, го прави абсолютно безконтролен. Към единия искаме контрол, към другия без контрол".

Премиерът Бойко Борисов откри близо 110 км рехабилитирани участъци от пътя Разлог – Садово и пътя Юндола – Разлог.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст