ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдят пловдивчанка, държала детето си с часове върху черупки

Прокурор

37-годишна пловдивчанка ще застане пред съда, за да отговаря за жестокото малтретиране на 8-годишната си дъщеря. Жената държала детето с часове върху черупки. Обвинителният акт срещу 37-годишната Янка В. е внесен в Пловдивския районен съд, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Пловдивчанката е обвинена за причиняване на лека телесна повреда на малолетно лице. За случая разказа през януари т. г. шефката на „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева, която го определи като "много драстичен". Тогава Танева съобщи, че семейството не е от ромски произход, живее в нормален квартал и няма социални проблеми.

Обвиняемата живее на съпружески начала с мъж, който е биологичен баща на три от децата й. Янка В. има и две момиченца от предишен брак. Именно едното от тях – 8-годишната Н.М. станала обект на жестоката инквизиция.

През месец ноември 2014 г. майката забранила на 8-годишната си дъщеря да пипа телевизора, но неволно детето го докоснало. Това вбесило родителката, която  започнала да нанася удари с пръчка в областта на лицето и крайниците на детето. След това наредила на дъщеря си да застане на колене, под които били поставени черупки от орехи и да вдигне ръце нагоре. Детето изпитвало силни болки, но майката не отменила наказанието и легнала да спи.

Така момиченцето стояло на колене върху черупките няколко часа, докато пастрокът й се събудил. Мъжът видял разплаканото от болка дете, и решил да отмени на своя воля наказанието на майката и го изпратил да си ляга да спи.

На 20 ноември 2014 г. малтретираната първокласничка отишла на училище и споделила със своя съученичка за преживяното в дома си. Веднага била уведомена класната ръководителка, след което медицинската сестра прегледала момиченцето, указала й помощ и констатирала наранявания по крайниците и синини. След намесата на социалните служби, първокласничката е настанена в Кризисен център за защита на деца.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза установила, че на детето са причинени рани на главата, охлузване на лицето, кръвонасядания по крайниците и др.

Майката е задържана, но не се е признала за виновна. По делото са призовани седем свидетели.

„Въпреки че извършеното деяние е от частен характер, Районна прокуратура-Пловдив е преценила, че случаят е изключителен, поради което служебно е образувала настоящото досъдебно производство. Разпоредбата на чл.49 ал.1 от Наказателно-процесуални кодекс регламентира такава възможност, ако пострадалото лице не може да защити своите законни права и интереси поради безпомощност и зависимост от извършителя на престъплението“, обясниха от Районна прокуратура-Пловдив.

Предстои да бъде определена дата за първото съдебно заседание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст