ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Винетките ще поскъпват плавно всяка година

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров представиха новите винетни стикери за 2016 г

"Реалната цена на винетката е 150 лева, затова цената й щесе  покачва плавно всяка година. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на представянето на новите винетни стикери за 2016 година. Именно новите по-високи цени на винетките предизвикаха протести на шофьори в цялата страна.

От началото на годината от пътни такси са събрани над 225 млн.  лева. За сравнение – само за възстановяване на пътната мрежа за необходими повече от 720 млн. лева, а средствата, които се додават от държавния бюджет, също не достигат. Очаква се с по-скъпите винетки да влязат допълнителни 400 млн. лева в бюджета за възстановяване и поддръжка на пътищата у нас.

"При последното поскъпване на винетиките от 2009-а беше предложено стикерът да се покачва по 10 лева всяка година. Тогава пътната агенция предложи поскъпването да бъде с 5 лева, но идеята не  беше приета и повече от 8 години цените на винетките остана непроменена, а пътищата недофинансирани", припомни председателят на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. 

Новата винетка е с ярък дизайн за по-лесно разпознаване от контролиращите органи, а на нея са изобразени архитектурни и исторически паметници като Шипка и Рилският манастир.

Стикерите са направени с нова технология и имат по-добра защита срещу фалшификации. Подсигурени са включително и серийните им номера – те ще бъдат два. Единият ще е върху самата винетка, а другият, които остава върху отрязъка, ще се генерира случайно. Този код ще се пази в базата данни и ако бъде засечена винетка, която не отговаря на този произволен код, това ще означава, че тя е фалшива. Стана ясно още, че през тази година няма нито един сигнал за хванати фалшиви винетки.

През 2016-а годишната винетка за лек автомобил ще струва 97 лева, като досега тя се продаваше за 67 лева. Седмичната винетка за леките коли ще се продава за 15 лева при 10 лева сега, а месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева.

Новите стикери ще бъдат пуснати на пазара още утре.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст