Предлагат граничен контрол за всички жители на ЕС

тимерманс

Европейската комисия предлага Шенгенската система да бъде реформирана и да бъде въведен задължителен граничен контрол за всички, влизащи в територията на Европейския съюз (ЕС), включително и за негови граждани, за да бъде предотвратено завръщането на терористи.

Това е заявил първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс по време на представянето пред Европарламента на новите предложения на ЕК за създаване на европейска служба за гранична и брегова охрана.

"ЕК предлага реформиране на Шенгенското споразумение и въвеждане на външните граници на общността задължителна проверка на документите и сверяването им в европейската база данни (Шенген-2) за всички, влизащи в ЕС, включително негови граждани лица с постоянно жителство в него. Това е абсолютно необходимо за провеждането на ефективна борба с тероризма", е посочил той.

На 20 ноември Съветът на ЕС прие решение за "засилване на контрола на външните граници на общността, включително и за лицата, имащи право на свободно влизане",като при това бъдат запазени принципите на Шенген. За засилен контрол за европейците настояваше министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, който отбеляза, че голяма част от европейските екстремисти имат гражданство на някоя от страните от ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст